Босът на ФИАТ подготвя нов глобален гигант

Main May 22, 2009 | Auto-Press.net A- A+ 1524 views | no comments

Италианският автогигант Fiat SpA, босът на който Серджо Маркионе ще оглави вовосъздаденият под натиска на президента Обама алианс с американския автоконцерн Chrysler, води интензивни преговори с General Motors, в резултат на положителния изход от които може да възникне нов интерконтинентален супер-автогигант – FIAT-Chrysler-Opel.

Италианците ще могат да използват не само своите, но и на немците дизайнерски и технологични разработки от принадлежащия на General Motors Corp. Opel за производство на бъдещи модели на Chrysler.

Преговорите между GM и Fiat са с цел обединяване на европейските и латиноамериканските им операции в една компания. Трудността засега е че GM иска да получи в нея дял от 40%, а Fiat не иска да даде на американците повече от 30%.

Адаптацията на дизайна на автомобилите Opel за модели на Chrysler, особено на последните два, които се очертават като много успешни – Insignia и новата Аstra, ще осигури тясна връзка между GM и Fiat-Chrysler, и ще разпредели и намали значително чрез икономисване на сериозни средства развойните разходи на компаниите /около 1,4 милиарда евро на година/.

В случай на обединение на Fiat, Chrysler и европейските подразделения на General Motors, ще възникне глобална автомобилна компания с годишен приход над 80 милиарда евро.
Итало-американският проект, обаче може да излезе сметка без кръчмар, защото, спеиално в случая с Opel решаваща ще е и думата на немската държава, особенно, ако американският гигант попадне в условията на фалит.

В момента освен офертата на FIAT, сериозни апетити към старата немска марка проявява канадският гигант Magna, към който наскоро се присъедини и руското обединение АвтоГАЗ, зад който пък стои руската държава.

Дали сериозната промяна на автомобилния хоризонт ще се случи ще разберем в недалечно бъдеще.



 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...