Българите втори в европейския Shell Eco-marathon

Main May 21, 2012 | Speed-Press.com A- A+ 9040 views | no comments

България се нареди на второ място в Европа по енергийна ефективност в тазгодишното издание на инициативата за икономия на гориво Shell Eco-marathon 2012. Студентите от Технически университет - София спечелиха престижното класиране в състезанието за първи път, изминавайки 188,5 км с 1 кВтч енергия. С този резултат те подобриха миналогодишния си рекорд и се изкачиха от четвърто до второ място в крайното класиране. В Shell Eco-marathon 2011 отборът се състезава с електромобил с водородна горивна клетка и измина 63 км с 1 кВч енергия.
Тимовете на ТУ-София и ТУ-Варна бяха сред 119-те отбора, преминали успешно техническия преглед и допуснати да участват в състезанието от общо 162 отбора, достигнали до финалите в Ротердам, Холандия. Автомобилът на ТУ-София „Еко 1“ беше изпреварен само от отбора на Electricar Solution от Франция в категорията на електромобилите от „Градски тип“ със зареждаща се от електрическата мрежа батерия (plug-in). Френският отбор от студенти успя да измине 262,6 км с 1 кВтч енергия и регистрира нов рекорд в състезанието. След ТУ-София в класирането останаха 13 престижни и доказали се студентски отбора от Австрия, Белгия, Германия, Италия, Норвегия, Полша, Турция и Франция.
Технически университет - Варна се нареди на 41 място по енергийна ефективност с автомобила „Орел“ сред прототипите, задвижвани от бензин. Студентите успяха да изминат 96 км с 1 литър гориво. „Орел“ е подобрена версия на автомобила, с който отборът се състезава в Shell Eco-marathon 2009 на пропан-бутан и спечели 89 място в крайното класиране през същата година.
Shell Eco-marathon Европа 2012 се проведе от 17 до 19 май 2012 г. в Ротердам, Холандия. Улиците на Ротердам се превърнаха в арена на първите финали, организирани изцяло в градски условия. Новата концепция на техническата надпревара я направи много по-достъпна до хората. Над 40 000 посетители от всички възрасти и с различни интереси получиха достъп до образователни преживявания с акцент върху околната среда и науката.
Повече информация можете да получите от www.shell.com/ecomarathon/europe.
Желаещите могат да се присъединят към фен-сайтовете на инициативата на www.twitter.com/shell_ecomar и www.facebook.com/ecomarathoneurope.
Въпреки новото предизвикателство на градското трасе с пет 90-градусови завоя, в Shell Eco-marathon Европа 2012 бяха постигнати три нови рекорда. Два от тях са в категорията „Градски тип“ и един - в категорията „Прототипи“.
Освен отбора на Electricar Solution от Франция, който единствен успя да изпревари студентите от ТУ-София, нов рекорд регистрира и тимът на Технически университет от Дания. Той подобри своето лично постижение в категорията „Градски тип“ от 2011 г., като измина 611,1 км с 1 литър гориво (със 102,1 км повече от миналата година). В категорията „Прототипи“ тимът MAC Eco от Холандия постигна резултат от 416,3 км с 1 литър гориво в своя клас, подобрявайки постижението от 138 км с 1 литър GTL дизел, постигнато през 2011 г.

 
Keywords:   shell, shell eco marathon
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...