В Porsche дават назад с електромобилите

Main May 30, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 3115 views | no comments

Показаният в Берлин на екоралито Michelin Challenge Bibendum автомобил на Porsche е може би най-бавният досега на известната спортна марка. Но и най-чистият. С него Porsche, като уважаващ себе си автопроизводител, се нарежда във фалангата на активно работещите върху развитието на екоколите марки, макар и това да не отговаря напълно на имиджа на спортните му модели.

В Берлин бяха демонстрирани два електрородстъра Porsche Boxster E. Първият с класическото задвижване на задните колела е снабден с електромотор 90 кВт (121 к.с., 270 Нм), позволяващ на колата да развие смешните за марката 150 км/ч и да се ускори от място до 100 км/ч за 9,8 сек. Показатели, които, ако не бяха за електромомобил, щяха да са срам за Porsche. На фона на постиженията на конкуренцията не впечатлява и автономният пробег от 170 километра, както и времето от девет часа за зареждане от битовата елмрежа. Блокът акумулатори тежи 341 кг и е разположен зад седалките, там където при нормалното Porsche Boxster са резервоарът и предавателната кутия.

Но немците явно са разбрали, че не бива да показват само този, посредствен за нивото на електромобилите днес автомобил и изкараха още един вариант със задвижване на четирите колела. Той вече има два електромотора с обща мощност 180 кВт (241 к.с.. 500 Нм) и независимо от нарасналото до 1600 кг тегло, доста по-прилични динамични характеристики за едно порше. Ускоряването от място до 100 км/ч при този вариант е вече за 5,5 сек, а максималната скорост е ограничена до 200 км/ч.

Показаните в Берлин електрородстъри засега са експериментални образци и няма да влязат в серийно производство. Задачата им е да се покаже на света, че Porsche не изостава от хода на техническия прогрес и се грижи за околната среда, подготвяйки появата на зелени" варианти на спортните си коли. Защото днес именно производителите на спортни коли са сред най-нападаните от еколозите, заради високият разход на гориво и ниво на отделяни вредности в атмосферата. С пускането на зелени" клонинги щутгардци ще могат вече да парират обвиненията.

Няма съмнение, че след съответната доработка и усъвършенствания, в скоро време и серийни електромобили на Porsche ще се появят по европейските пътища. Дали това ще бъдат подобрени версии на показаният електро Porsche Boxster, или някакви други модели ще видим с течение на времето.



 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...