Генералният и 40-е му „любовници“

Main January 9, 2007 | Auto-Press.net A- A+ 1385 views | no comments

В края на миналата година се навършиха 100 години от раждането на генералния секретар Леонид Брежнев, чиято скрита за обществото дългогодишна любовна страст, бяха мощните, бързи и разкошни автомобили. Близките му сътрудници споделяха след смъртта му, че предпочитал повече да препуска с тях, отколкото да се занимава с държавата. Брежнев се научил да кара автомобил още през войната и много обичал бързото каране. Специално за да си начеше крастата, му затваряли магистрали или шосета, за да кара с пълна газ. Истински руснак, изпълнен с чуства и дървеняшки хумор" - пише за него Хенри Кисинджър.
За страхотната колекция на генералния се носят легенди. Четириколесните му любовници" са били 40 на брой, подарени най-вече от световни лидери и поръчвани специално за него в един екземпляр.
Италианската компартия му подарила Maserati Quattroporte модел 1968 година - четириврат седан с двигател V8 и мощност 300 к.с., който развивавал максимална скорост от 230 км/ч. Много рядък модел на черен Mercedes 600 модел 1969 година получил от канцлера на Федерална република Германия. В света имало само седем такива, но шестврати с купе "пулман-лимузина", като на Брежнев имало само две. Втората заминала подарък за японския император.
Ричард Никсън се отчел с Cadillac Eldorado 1972 г. , като колата била спешно изработена за само три дни по специалната президентска поръчка. За този автомобил и преживяванията в него си спомня отново Хенри Кисинджър: Веднъж ме заведе към черен кадилак, подарен му от Никсън преди година. Седна зад волана и препуснахме по тесни селски пътчета така, че ми остана само да се моля на следващият кръстопът да се появи полицай и да прекрати това безумие. Естествено, не можеше да стане, защото и да имаше пътен инспектор, едва ли би се осмелил да спре колата на генералния секретар. Препускането завърши на пристан, където Бежнев ме настани на катер с подводни криле. За късмет не се опита да го подкара, но катерът пък се опита да подобри рекорда за скорост, който току що Брежнев постави на сушата".
През 1973 година Брежнев получава разкошен син Lincoln Continental, с черен винилов гюрук, на приборното табло на който било гравирано: "За добър спомен. Всичко най-хубаво". Автомобилът дошъл от Ричард Никсън, след като двамата лидери се возили на него в Кемп-Дейвид.
"Направих му официален подарък за спомен от визитата му в Америка – тъмно-син Линкълн-Континентал, специално инидивидуално изпълнение" – пише в спомените си 37-ят президент на Щатите - Брежнев и не се опита да скрие възхищението си и настоя веднага да изпробва подаръка. Седна зад волана и с ентусиазъм ме намести на пътническата седалка. Шефът на охраната ми побледня, когато видя какво става, а ние препуснахме по един от тесните пътища по периметъра на Кемп-Дейвид. Брежнев беше свикнал да кара без всякакви препятствия по централните улици на Москва и можех да си представя, какво ще стане, ако джип на секретната служба или на охраната от морската пехота се появи зад някой завой. Наближихме стръмно спускане с предупредителен знак и надпис: Карай бавно, опасен завой!". Брежнев караше с над 50 мили /80 км/ч/, когато наближихме. Наведох се напред и извиках: Спускай бавно, спускай бавно!", но той не обърна никакво внимание. Прелетяхме участъка, гумите изсвириха, когато рязко натисна спирачките и зави. След пътуването ми каза: Това е много добър автомобил, Отлично се държи на пътя".
Вие сте отличен шофьор – отвърнах – Никога не бих могъл да взема завоя с тази скорост като вас!". Дипломацията никога не е било леко изкуство!" - завършва Никсън.
Може би най-любимият автомобил на Брежнев е бил Rolls-Royce Silver Shadow. Днес той е в експозицията на Рижкия автомобилен музей, където зад волана му се е разположила восъчната фигура на Леонид Илич Брежнев. Колата е смачкана и то не от кого да е , а лично от генералния, като в експозицията е запечатан именно този момент. За да не остане Брежнев без Ролс, веднага след това му докарали друг.
С идването на власт на Горбачов, автомобилите, подарени на Брежнев, заминали на най-различни места. Импозантният 6-врат Мерцедес-Пулман предали на ЗИЛ, откъдето го размазали на изпитателния полигон в Дмитров. Мазератито отишло в гаража на компартията на Естония, а оттам преплувало Ла-Манша и се паркирало в коллекцията на Маргарет Татчер. Синият Линкълн потънал някъде в Кавказ.

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...