Да литнеш с дивана по улицата...

Main December 17, 2007 | Auto-Press.net A- A+ 3642 views | no comments

Едва ли би имало по-шик нещо от това да пристигнеш пред нощния клуб с ... домашния диван! Моментално прекрасните същества ще забравят за някакви си там поршета и аудита. Не става дума някой да бута вашето домашно предтелевизионно убежище на малките му колелца. Става дума диванът да ви докара пред клуба сам.

Идеята не е особенно нова, още през 1998-а година британецът Ед Чайна, чиято основна дейност е свързана с ПР и промоция на търговски продукти, направи за производители на домашна мебел /sofa.com/ рекламен самоходен диван, с който постави и рекорд за скорост за мебел /furniture/, записан в книгата на рекордите Гинес – 140 км/ч!

Този рекорд се задържа до тази година, когато мотодиван на същия този Ед Чайна, но с фотьойлен пилот Марек Туровски, успя да подобри рекорда на Гинес, постигайки скорост от 148 км/ч.
Какви са техническите данни на машината /пардон дивана/? Двигател 1300 куб.см, инжекцион от Мini, максимална мощност 65 к.с. Ускоряването от 0 до 100 км/ч, вълшебното диванче прави за 22 сек, масата му е 800 кг, дължината 2200 мм, широчината 1800, височината 1200 мм /1900 мм с лампиона за четене/.

Лошият пример, казват, е заразителен /дали самодвижещото се диванче е такъв е под въпрос/ и американският инженер Дениъл Хелтън създава цяла компания за серийно производство на самодвижеща се мека мебел Аrmchair Cruisers, която предлага за продажба в малки серии самоходни кресла и дивани.

Крайцер-фотьойлите" са наистина екстравагантен транспорт с много любопитни и изпипани детайли. Правят се по поръчка, като цените варират от $2995 за фотьойл с електромотор до $7995 за триместен луксозен диван с бензинов V-образен автомобилен двигател.

"Компанията ми използва най-новите технологии за програмируемо управление" — споделя Дениъл, но това означава всъщност пределно упростено управление на колесната мебел – с джойстик или два лоста, както при старите трактори. За засилване, спиране или завой просто джой-стикът се накланя в нужната посока, а за паркиране остава вертикален. За по-голяма безопасност диванчетата автоматично спират, като си пусне ръчката, а спирачките се разблокират, когато отново се наклони джой-стика, разположен в средата на дивана, така че може да се управлява и от двамата седящи.

Интересното е че полицията в лицето на шерифите от Демът, Щатите нямат нищо против да използват странния транспорт, може би защото са изловили вече всички бързаци по улиците.
Любителите да се поизтегнат на слънце или на сянка с любимата книжка, без да стават от холското диванче ще оценят възможността да се местят по слънцето или сянката в близката градинка.

В производството на Аrmchair Cruisers се използват мотоциклетни бензинови двигатели , които позволяват да се постига максимална скорост от 64 км/ч. Моделите са снабдени с фарове, свирки, мигачи, предпазни колани, стопове, аларми и имобилайзери. Всичко останало – тапицерия, аудиосистеми, вариации на багажници и украшения се изполняват по волята на купувача.

 
Keywords:   furniture, sofa
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...