До 25% гориво могат да спестяват камионите у нас

Main June 8, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 3620 views | no comments

Обучението за икономично шофиране от Волво Тръкс намалява разхода на гориво със 7%

Годишният разход на гориво може да бъде намален с до 25% в случаите на неефективна експлоатация на камионите. Това показва анализ на Волво България след мониторинг на използването на шведските машини у нас. Сериозната икономия може да бъде постигната с комплексни мерки, които включват обучения по икономично шофиране, автоматизираната трансмисия на Volvo I-Shift, информационната система Dynafleet, редовно сервизиране на камионите и използването на иновативните технологии на Volvo. Според изчисления на Волво България така компания с 5 камиона със среден годишен пробег от 150 хил.км за всеки и среден разход от 32 л на 100 км., може да спести над 120 000 лв. на година при цена от 2 лв. (без ДДС) за литър гориво.

Анализът ни показва категорично, че камионите в България се използват недостатъчно ефективно. Разбира се, не винаги нещата изглеждат толкова песимистично, но сме категорични, че с адекватни мерки всеки превозвач може да намали разходите си за гориво с определен процент., обясни Александър Санин, Управител на Волво България. Тъй като горивото е основно перо при превозвачите и често надхвърля 30% от общите разходи за дейността, положителната промяна ще е осезаема. За пример ще дам наш клиент със 76 камиона, който намали средния разход на гориво с около 4 л. на 100 км и така за година може да спести близо 500 000 лв., категоричен е Санин.

Осезаемата икономия на гориво не е задължително свързана с големи инвестиции, сочи анализът на Волво България. Доказателство за това е, че специализираните обучения за водачи по икономично шофиране на Volvo, водят средно до 7% намаляване на разхода на гориво. Това означава, че компанията с 5 камиона, описана по-горе, ще може да спести до 33 600 лв. годишно. В същото време инвестицията в обучението от 196 лв. на шофьор е десетки пъти по-малка.

Според изследването на Волво България една от най-често срещаните грешки при шофиране на камион е неправилната смяна на предавките, което допълнително увеличава разхода на гориво. Това може да се коригира освен с обучения и с използването на интелигентната трансмисия на Volvo I-Shift. Тя автоматично следи теглото на превозното средство, съпротивлението, скоростта и ускорението, за да предвиди и подбере най-подходящата предавка за оптимална ефективност.

Друга масова грешка е неправилната сходимост на осите и налягането в гумите, което в определени случаи може да доведе до повишаване на консумацията на гориво с близо 14%. За да се избегнат тези разходи, превозвачите трябва да заложат на превантивната и регулярна поддържка на автомобилите.

По-големите компании могат да оптимизират значитено разходите си и да управляват по-добре автопарка и водачите си с въвеждането на специалната система Dynafleet на Volvo. Тя следи камиона, начина на експлоатация, като информацията се изпраща към сървър. От него могат да се изтеглят данните за всеки един камион с компютър с достъп до интернет. Така мениджърите следят поведението на шофьорите си и начина им на шофиране, и съответно могат да направят точна оценка на всеки от тях.

Проучването на Волво България за възможности за оптимизиране консумацията на гориво в български условия е част от глобалната инициатива за горивна ефективност на Волво Тръкс Всяка капка е от значение. Нейната цел е да запознае шофьорите на камиони и собствениците на транспортни компании с икономичните практики. Един от елементите на кампанията е специален онлайн калкулатор за горивна ефективност, който показва, че в някои държави и при определени условия икономията може да достигне дори 30%.

С онлайн калкулатора всеки превозвач лесно вижда с колко може да намали оперативните разходи на компанията. Той обаче задава принципни положения, затова съветът ни към всеки собственик на камион Volvo, който иска да оптимизира разходите си за гориво на практика, е да се обърне директно към нас. Така ще можем да му предложим най-адекватния комплекс от мерки в зависимост от експлоатацията и индивидуалната възможност за инвестиция , обясни още Алеснадър Санин.

Повече информация за кампанията за горивна ефективност Всяка капка е от значение можете да получите на адрес: www.volvotrucks.com/everydropcounts

 
Keywords:   volvo
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...