Жертвите от катастрофи с камиони у нас намаляват

Main May 30, 2012 | Speed-Press.com A- A+ 8020 views | no comments

През първата година на информационната кампания „Малки и големи заедно на пътя“ в катастрофи с камиони у нас са загинали 6 души по-малко. Това показва официалната статистика на Пътна полиция при ГД „Охранителна полиция“. От март 2011 - март 2012 при ПТП с участие на тежкотоварен автомобил има 59 загинали, докато за аналогичния период от предишната година броят им е бил 65. Катастрофите с влекач също са отнели 3 живота по-малко. Две по-малко са жертвите в ПТП с камион в района на София, като от 5-те са намалели на 3, отчитат от Пътна полиция при СДВР.
Националната кампания „Малки и големи заедно на пътя“ за повече толерантност между шофьорите на леки и тежкотоворни автомобили и повишаване сигурността на пътя стартира през 2011 година. Тя е инициирана от „Волво България“ с подкрепата на Министерство на вътрешните работи – Пътна полиция, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, десетки общини, неправителствени и браншови организации, медии и др. Основната цел на инициативата е намаляване на жертвите чрез повишаване на информираността и разбирателството между различните участници в движението.
За периода на кампанията жертвите от всички ПТП в страната са намалели от 820 на 658. От Пътна полиция отчитат и спад на общия брой катастрофи, в които има пострадали. От 7105 те са намалели на 7004 или са със 101 по-малко. Делът на ПТП по вина на камион остава сравнително нисък – под 8% от всички регистрирани.
Данните на контролните органи показват още, че основните причини за ПТП по вина на камион са отнемането на предимство, несъобразена или превишена скорост, както и неправилното движение назад, при което пешеходци и колоездачи често попадат в т.нар. мъртва зона на водача. За разглеждания период март 2011 – март 2012 година при 1,8% от произшествията по вина на камион, шофьорът е уличен в употреба на алкохол. При шофьорите на леки автомобили, предизвикали катастрофи, процентът на тези с положителна проба за алкохол е по-висок – близо 4,3%.
От днес в ефира и социалните мрежи се завърта и ТВ клипът на кампанията. Активен вече е и новият сайт на Малки и големи заедно на пътя – betolerant.info. Организаторите отново предвиждат национална радио кампания и разпространение на 500 000 стикера за леки автомобили и камиони с посланието „Бъди толерантен!“. Те ще се разпространяват в касите на ЕasyPay и магазините на Multirama в цялата страна. Ще бъдат подновени над 2600 стикера на колите на обществения транспорт в София и други големи градове. Желание да се включат в инициативата са проявили още десетки общини.
През 2012 година пилотно ще стартира и специален обучителен модул „Малки и големи заедно на пътя“ в избрани школи за курсове за шофьори на леки автомобили. Те ще получават и наръчник с лесни за разбиране и прилагане съвети за безопасното движение на малките и големите на пътя.

Видео

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...