И Honda със сериен хибрид

Main November 26, 2007 | Auto-Press.net A- A+ 605 views | no comments

На автосалона в града на ангелите Honda демонстрира хибридния си модел FCX Clarity, който смята да пусне на пазара през следващото лято. Динамичният стил на автомобила и интересните му експлоатационни качества обещават ново качествено развитие в гамата на известния със спортния уклон на автомобилите си японски производител.

Интересно е да се разбере защо от Honda са избрали това име за колата / сlarity – англ. чистота, прозрачност/. Идеята на компанията е че е създала и предлага на клиентите автомобил с горивни клетки, който предлага ясно разрешение на въпросите поставяни пред бъдещото развитие на автомобилите, като в същото време се помага на членовете на обществото да запазят досегашната си индивидуална мобилност, без да продължават да вредят на околната среда.

FCX Clarity е следващо поколение автомобил с нулеви емисии на вредности, задвижван от т.н. горивни клетки, захранвани с водород. При тях технологичният процес завършва с генериране на електричество, което пък се използва за задвижване на автомобила. В Honda са разработили специално за новия модел напълно нова платформа, която позволява да се използва новото поколение ефикасни и изключително компактни батерии от горивни клетки на фирмата. В тях водородът реагира през мембрана с атмосферния кислород и при реакцията се получава електрическа енергия, която се съхранява в акумулаторите на колата и от там се черпи за задвижването й. Допълнителна енергия за акамулаторите се добива и при процеса на спиране /рекуперация или регенеративно спиране/, при който кинетичната енергия на автомобила се преобразува в неговия генератор/електродвигател отново в електричество. Eдинствената емисия, която колата отделя в атмосферата е дестилирана вода.

Новите технологични разработки на Honda позволяват да се увеличи драстично пробегът на автомобила с едно зареждане, да се вдигне мощността на силовия агрегат, като в същото време се намали теглото. Това резултира в много по-ефикасно използване на енергията, както и в много интересния динамичен , издължен и много хай-тек външен вид на автомобила. Така с Clarity Honda отбелязва значителен прогрес и по отношение на мнението на купувачите, които досега определено не харесваха външния вид на предлаганите им автомобили с хибридно задвижване.

На първо време на новата кола ще могат да се радват жителите на Калифорния по специална лизингова програма, предлагана от Honda. Тя ще включва тригодишен лизинг при месечна цена от по 600 долара, като цената включва пълна застраховка на колата и сервизно обслужване.

Автомобилът е с четири индивидуални седалки, мощността на електродвигателя е 100 кВт /136 к.с./, максималният му въртящ момент достига 256 Нм. Той е правотоков, синхронозиран електродвигател с постоянен магнит. Горивните клетки са тип PEMFC (Proton Exchange Membrane Fuel Cell) с максимална мощност също 100 кВт и използват за гориво компресиран газообразен водород, съхраняван в резервоар под високо налягане с обем 171 литра. Изработваното от тях електричество се съхранява в литиево-йонна акумулаторна батерия.

Габаритите на автомобила са : дължина 4835 мм, широчина 1845 и височина 1470 мм, а масата му е 1625 килограма. Максималната скорост на движение е 160 км/ч, а пробегът с едно зареждане е 430 км.

Автомобилът има топ-съвременно оборудване по отношение безопасността на движение – адаптивен круз-контрол, камера за заден ход, електросерво на волана, система за предпазване от сблъскване /Collision Mitigation Brake System – CMBS/, навигационна система с запаметени координати на всички станции за зарждане с водород и много други.

 
Keywords:   clarity, honda
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...