Керкориан задраска GM

Main December 4, 2006 | Auto-Press.net A- A+ 1137 views | no comments

Процесът за евентуалното оздравяване на General Motors Corp. ще продължи без милиардера Кърк Керкориян, който задраска корпорацията като безнадежден случай и се изтегли напълно от нея. Милиардерът инвеститорпродаде остатъка от акциите си в гиганта - 28 милиона броя по $29.95 - транзакция за над 800 милиона долара. Купувач на пакета е Bank of America. Говорителите и на групата Tracinda на Керкориан и на GM са отказали всякакъв коментар. Малко преди това Tracinda Corp., с разрешението на щатската Securities and Exchange Commission продаде друг пакет от акциите си - 14 милиона по $28.75 всяка /общо $402.5 милиона/, което намали дяловото участие на магната в GM до 4.95 процента million. Това му позволи да продаде и останалата част от акциите си в GM без да иска разрешение на федералната комисия.

GM загуби над три милиарда долара през първите девет месеца на годината и продължава да намалява персонала си в опита за намаляване на разходите /35 000 уволнени само през тази година/. Standard & Poor's намали още оценката за акциите си на GM през седмицата от "задръж" на "продавай". Според специалистите на Standard & Poor's в плана на GM за преструктуриране се вижда "execution risk". Анализаторите виждат в стъпката на Керкориан, че се е отказал напълно от опита си да помогне на General Motors.

Окончателното решение за напускане на Tracinda дойде след напускането със затръшване на вратата на управителния съвет на GM от члена му и представител на Керкориан там Джеръм Йорк, който на излизане подхвърли, че има "grave reservations" за възможностите на това ръководство на GM да се справи с конкуренцията от Азия. Постъпката му беше напълно нормално следствие на решението на управителния съвет да се откаже от преговорите с Renault SA и Nissan Motor Corp. за формиране на глобален алианс.

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...