Китайските власти забраниха на Hawtai да спаси Saab от банкрут

Main May 13, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 4125 views | no comments


Spyker Cars, собственик на шведската Saab Automobile AB, и компанията Hawtai Motor развалиха съглашението си, според което китайската компания трябваше да получи 29,9 процента от Spyker за 120 милиона, подписано на 3 май. Сделката трябваше да бъде одобрена от властите в Китай и Швеция, и от Европейската инвестиционна банка, отделила през 2010-а 400 милиона евро за реструктуризация на Saab. Според боса на Spyker Виктор Мюлер, Hawtai не е получил одобрение от китайското правителство, което е довело до развалянето на договора.

Преди това от Spyker заявяваха, че партньорството с Hawtai ще позволи на Saab да продължи изпълнението на бизнес-плана си, заради осигуряването на необходимото средносрочно финансиране и ще даде възможност за навлизане на пазара в Китай. Китайците пък щяха да получат достъп до технологиите на Saab, като партньорството със старата шведска марка щеше да им позволи, освен получаването на нови технологии, да излязат и на международния пазар.

В края на април в играта около Saab се намеси руският олигарх Владимир Антонов, който през 2009-а имаше 29,9 процента от Spyker, но при продажбата на Saab, тогавашният му собственик GM заподозря руснака в кpиминални връзки и настоя той да излезе от сделката. Той продаде пакета си от 4,6 милиона акции на Мюлер, давайки му и допълнителен кредит за закупуването на Saab. Според условията на продажбата тогава Антонов нямаше право да се върне отново преди 2016-а. По-късно Швеция и General Motors разрешиха на олигарха да си върне 29,9-е процента в Spyker, на който остава да получи и последното разрешение - от Европейската инвестиционна банка.

От Spyker твърдят, че не са се отказали от сделка с китайска фирма, като за целта в момента са стартирали сериозни преговори със строящия автомобилен завод у нас Great Wall. Ако постигнат съгласие, то отново ще трябва да мине за утвърждаване от китайската държава.

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...