Къде е най-скъпо горивото?

Main January 25, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 3264 views | no comments

Ако кажете в България, със сигурност ще сбъркате. Със следните редове не искаме да наливаме вода в мелницата на Лукойл, но има страни в света, където за горивото се плаща по-скъпо, дори и от страните на Обединена Европа, където горивото е сред най-скъпите консумативи в света.

По данни на изследователския отдел на парламента на Израел /има и такива в развитите страни/, жителите на страната плащат по-скъпо за горивото, което е поскъпнало в страната с 52% от 2005-а година насам. В същото време в Европа цената е скочила "само" с 39%. Дизелът е поскъпнал почти двойно за същото време в еврейската държава.

В Европа литър бензин струва средно около 1.3 евро, а в Израел - 1.55 евро, като цели 56% в цената на горивото отиват във вид на данъци и акциз в държавния бюджет.

Ето и малко сравнение на цените на горивото у нас и някои европейски държави - Австрия - бензин - 1,26 евро, дизел 1,20, Чехия - 1,13 - 1,17, Франция - 1,48 - 1,33, Англия - 1,47 - 1,46, Гърция - 1,57 - 1,36, България - 1,13 - 1,17 евро.

Друг е въпросът какво се получава като минимална заплата там и тук, а съвсем трети е въпросът за монополното положение на Лукойл на нашия пазар и начинът на ценообразуване използван от него, да не говорим за свръхпечалбите, идващи от монопола върху производството.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...