Летящ автомобил на път през Европа и Африка

Main February 2, 2009 | Auto-Press.net A- A+ 960 views | no comments

Необикновена експедиция, наречена Небесен автомобил 2009 /Skycar 2009/" стартира от Лондон по предстоящото й трасе от около 6000 километра до Тимбукту. Както се вижда от името й, участниците в нея искат да преминат маршрута с уникален летящ автомобил – хибрид между плажно бъги и моторен параплан.

Съгласно наложената през последните години мода, колата е зелена" - моторът й работи с гориво биоетанол. Естествено, Skycar тръгна на път с цяла компания от поддържащ екип – всъдеходен камион, джип и мотоциклет. Пътят на експедицията трябва да бъде изминат за 42 дни, но още не е ясно как бъгито ще премине основните препятствия по пътя, като планини и морета – дали по въздух или по земя.

Интересно решена и много оригинална е трансмисията на автомобила – един и същ двигател задвижва, както колелата му, така и тласкащия въздушен пропелер. За да се премине от режим на пътно движение към полет е необходимо спиране за няколко минути, за да се изкара и разстеле крилото-парашут.

Според създателите си колата е най-безопасната летяща в света, защото, дори и да спре двигателят, тя спокойно ще се спусне на земята с помощта на парашута си.

Масата на необичайното мепесе е 480 кг, местата са две, мощността на двигателя е 140 к.с., максималната му скорост на пътя е 180 км/ч, а във въздуха 110 км/ч. Времето за ускоряване от 0 до 100 км/ч на земята е 4,5 сек., дължината на разбега за излитане е 200 метра, скоростта на откъсване е 60 км/ч, крайцерската височина на летене е 600-900 м, таванът 4,5 км, автономността по въздух е 300 км, по суша 400.

Изобретател и строител на необикновенния автомобил е инженерът Джайлс Кардозо, основател на британската компания Parajet, специализирана в областта на моторните параплани. За направата на летящото бъги на Кардозо се били необходими около две години и 60 000 евро инвестиция. Той мисли и за по-нататъшно развитие на проекта си с нов модел и серийното му производство, като твърди, че при пускането на новия модел на пазара, цената му няма да надхвърли сумата на първоначалната му инвестиция.

 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...