Малкият GL вече и в България

Main July 9, 2008 | Auto-Press.net A- A+ 926 views | no comments

Официалното "лице на Mercedes- Benz в България- Балкан Стар Аутомотив, представи на родния пазар най- новото попълнение в моделната си гама- GLK- class.

Това което откроява Mercedes- Benz GLK от конкурентите, е не само отличителната и пригодна за всякакви ситуации практична и привлекателно компактна каросерия. Моделът съчетава характеристики, които преди това се разглеждаха като напълно несъвместими. Окачването Agility Control дава възможност за уникална комбинация от изключителна динамика на управлението, уникална безопасност на шофирането и превъзходен комфорт на пътуване. Същевременно усъвършенстваната и регулируема система за задвижване на четирите колела 4MATIC обединява сили с най-новите електронни системи за контрол, за да се постигне съвършено представяне на пътя и завидни офроуд качества. Именно тази комбинация прави GLK-Class толкова привлекателен. Макар aвтомобилът да е един от по градски ориентираните SUV модели на Mercedes-Benz, "G"-то, загатващо за архетипния офроуд модел на Mercedes, има заслуженото място в името му.

Превъзходното представяне на GLK-Class се дължи на мощните и в същото време икономични и екологични четири- и шест-цилиндрови двигатели. Версията BlueEFFICIENCY на модела GLK 220 CDI* е с новия базов вариант на четири-цилиндровия дизелов двигател на Mercedes-Benz, който развива 125 kW/170 к.с. и изразходва само 6.9 литра на сто километра. Суперустойчивото шаси на GLK-Class е също не по-малко впечатляващо. Изключително яката каросерия е ключ към новаторската система за пасивна безопасност, забележително ниските нива на шум и несравнимия стандарт на вътрешния комфорт – за да се постигне типичното за Mercedes приятно усещане в автомобила и запазване на високата му стойност.

В допълнение, високото ниво на оборудване и привлекателните пакети правят GLK да изпъкне сред масата от компактни SUV модели. Наред с това, технологично най-модерните системи, като например най-новата концепция PRE-SAFE, както и системата Intelligent Light (ILS), сега за първи път са достъпни и в този пазарен сегмент.

* GLK 220 CDI ще се доставя от април 2009 г.

Каросерията е с премерени и красиви пропорции (дължина 4528 мм, ширина 1840 мм и височина 1689 мм), в които присъства изкушението на играта между класическата ъгловата форма и типичните характеристики на дизайна на съвременните леки автомобили Mercedes-Benz. Дизайнът на каросерията позволява за първи път типичните преимущества на автомобил за офроуд да се съчетаят с категорията на компактните превозни средства, ориентирани повече към пътуване по асфалтови пътища. Големите ъгли на рампа и откос, плюс добрият просвет правят офроуд приключенията истинска радост. Изключително чистата форма на каросерията в съчетание с високо разположените места за сядане осигурява практична ежедневна експлоатация, като гарантира удобно шофиране дори при натоварено градско движение.

Всички базови модели от серията GLK са оборудвани със 17-цолови джанти от лек метал, размер 235/60 R 17. В съчетание с външния спортен пакет, който е част от серийното оборудване, всички модели са с различни по размер предни и задни гуми, което заедно със окачването AGILITY CONTROL и асиметричното разпределение на силата между предния и задния мост, са в основата на по-доброто предаване на силата от колелата на пътя. Колкото по-ефективно е то, толкова по-рядко трябва да се намесва електронната система за контрол. Ориентираният към пътуване по пътищата модел с външен спортен пакет включва предни джанти от лек метал с размер 7.5 J x 19 и гуми 235/50 R 19 и задни 8.5 J x 19 с гуми 255/45 R 19. Ако GLK е поръчан с офроуд пакет, предният мост е с джанти от лек метал с размер 7.5 J x 17 и гуми 235/60 R 17, докато при задния мост те са 8.0 J x 17 и 255/55 R 17 за гумите. Всички модели са оборудвани със системата TIREFIT, за отстраняване на повреди по гумите. Като екстра по желание е предвидено и компактно резервно колело, което може да се използва на предния или задния мост.

Системата за задвижване 4MATIC е сърцето на GLK-Class и е една от най-добрите системи за задвижване на четирите колела сред предлаганитe на пазара. Системите за динамика на управление ESP®, ASR и 4ETS са превъзходно нагодени една към друга. Бутонът "G" на централното командно табло дава на GLK с офроуд пакет още повече самоувереност на неравен терен. Натискането на бутона задейства специална програма за шофиране, която променя схемата за превключване на предавките на 7G-TRONIC, омекотява характеристиките на педала на газта като също активизира и офроуд функцията ESP®. В този модул, системата работи с по-голяма степен на превъртане на колелата, а в същото време пази стабилността при поддържане на посоката. Тази стратегия за контрол подобрява сцеплението при офроуд, особено на повърхностите с ниско триене като пясък, чакъл или дребни камъни. Може да се избере и функция за ръчно превключване, при която смяната на предавките става чрез планки на волана. Един превключвател активизира системата Downhill Speed Regulation (DSR), която автоматично поддържа предварително зададена скорост по стръмни наклони.

Освен система за контрол на налягането в гумите, надлежно изпитаната Electronic Stability Program (ESP®) за GLK включва функция за стабилизиране на автомобила/ремаркето, която при критични ситуации на шофиране с ремарке, чрез спирачно въздействие върху отделните колела намалява риска още преди ситуацията да е станала прекалено опасна. Капацитетът за теглене на ремарке е 2000 килограма.

Клиентите могат да избират между четири варианта: феновете на дизела имат избор между GLK 220 CDI BlueEFFICIENCY или GLK 320 CDI, докато тези, които предпочитат бензина, могат да се спрат на GLK 280 или GLK 350, като последните два са с V6 двигатели.

Двигателят от съвсем ново поколение при GLK 220 CDI BlueEFFICIENCY има отлични параметри. Както и V6 двигателят в GLK 320 CDI, четирицилиндровият двигател с вместимост 2.2 литра и мощност 125 kW/170 к.с. отразява концепцията за динамика на GLK и демонстрира впечатляваща работа, по-ниска консумация на гориво и намалени вредни емисии. Номиналният въртящ момент е също толкова впечатляващ със своите 400 Nm в широкия обхват 1400 до 2800 оборота в минута. Основните технически характеристики на изключително компактния и спокойно работещ CDI двигател със задно задвижване на разпределителния вал, включват четвърто поколение комън рейл с директно впръскване при налягане от 2000 бара и двустепенно турбопълнене.

Иновативният двигател ускорява от 0 до 100 километра за 8.8 секунди, а върховата му скорост е 205 км/ч. Дизеловият двигател с ниско количество вредни емисии има добър екологичен профил и както всички пътнически автомобили Mercedes е снабден със система за рециркулация на изпусканите газове, оксидиращ каталитичен конвертор и стандартен филтър за твърди частици, който не се нуждае от поддръжка. В допълнение на това, конструкторите на двигателя успяха в значителна степен да намалят вредни емисии. Спокойно работещият четирицилиндров двигател консумира 6.9 литра дизел за сто километра, отделя само 183 грама въглеродни емисии на километър и вече отговаря на стандарта за емисии Euro 5. Дизеловата група двигатели е подсилена с изпитания V6-двигател на GLK 320 CDI, който развива 165 kW/224 к.с. и достига върхов въртящ момент от 540 Nm, постигайки още по-възхитителна функционалност: върховата скорост тук е 220 kм/ч, докато ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само 7.5 секунди. V6-двигателят също така е снабден със система за рециркулация на изпусканите газове, оксидиращ каталитичен конвертор и стандартен филтър за твърди частици, който не се нуждае от поддръжка. Консумацията на дизел е само 7.9 литра на сто километра. Освен това, двигателят отговаря на стандарта Euro 4.

Двата бензинови V6 двигателя – GLK 280 и GLK 350 – развиват съответно 170 kW/231 к.с. и 200 KW/272 к.с., като това гарантира скоростна функционалност. При все това консумацията на гориво е умерена. Особено се отличава 3.5-литровият V6 при GLK 350 4MATIC който почти постига показателите на спортните коли. Развива максимална скорост от 230 km/ч и ускорява от 0 до 100 км/ч само за 6.7 секунди. И двата двигателя отговарят на стандарта Euro 5 и консумират съответно 10.2 литра и 10.4 литра на сто километра.

Всичките варианти на двигателите при GLK стандартно са оборудвани със 7-степенна автоматична предавателна кутия 7G-TRONIC. Но изключителната работа и ниското потребление на горива не се свеждат само до перфектната комбинация на сериозно усъвършенстваните двигатели със системата 7G-TRONIC и оптимизираната по отношение на триенето ходова част. Другите ключови фактори са също и сравнително малкото общо тегло (GLK 280: 1830 кг), както и изключителната аеродинамика за автомобил с такъв дизайн (стойността на cd е 0.35).

Пълен пакет за безопасност за максимална защита на пътниците
В съчетание с предната и задната деформационна зона, високоякостното купе на GLK представлява солидна основа за системите за безопасност на пътниците.

По желание може да се вгради системата за превантивна безопасност PRE-SAFE, която за първи път се предлага в компактен SUV автомобил, което показва, че в този сегмент Mercedes-Benz извежда безопасността до ново, по-високо равнище. Същественото за тази концепция е връзката между системите за активна и пасивна сигурност. PRE-SAFE използва сензорите на системите за динамичен контрол на управлението – например Brake Assist (BAS) и ESP – и оптимизира обезопасяващите функции при потенциална възможност от възникване на злополука. Стандартно вградените адаптивни стоп-светлини, които при рязко натискане на спирачките мигат ускорено, за да предупредят движещите се отзад превозни средства, допълнително помагат за избягването на инциденти.


Заводът в Бремен е изключителен производител на GLK-Class
GLK се произвежда единствено в завода на Mercedes-Benz в Бремен. Мястото, придобито от Hanomag-Henschel през 1969 г., е било производствен комплекс на автомобилната компания Borgward до 1961 г. и е важно звено от производствената мрежа на Daimler. Като място, където се произвеждат и C-Class лимузина и C-Class Т-модел, Бремен задава стандартите за качество за всички заводи по света, които произвеждат тези моделни серии.

*Научете още интересна информация за Mercedes- Benz GLK и вижте негово видео тук:AutoPress.tv

 
Keywords:   4matic, agility, mercedes benz, quot
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...