Нова екстра ще остави колата без ... екстри!

Main September 16, 2008 | Auto-Press.net A- A+ 1229 views | no comments

Няколко десетки европейски сериозни компании и фирми са обединили своите усилия за да създадат "екстрата на екстрите" - система, която би могла да контролира и управлява функционирането на различните електронни системи на автомобила в зависимост от текущата пътна ситуация, като ги включва и изключва в зависимост от необходимостта от тях.

Експертите отбелязват, че например GPS-навигаторите, антирадарите, системите за паркиране, за настройване на окачването и на режимите на двигателя не само са полезни, но и могат да отвлекат вниманието на водача. Европейските инженери затова разработват тази допълнителна екстра, която ще може да управлява всички допълнителни електронни помощници", давайки възможност на водача да концентрира своето внимание само върху пътя.

Новата система, получила вече названието Adaptive Integrated Driver-Vehicle Interface (AIDE), ще подава предупреждения на шофьора само в този момент, когато това е действително необходимо.

"Аппаратурата AIDE ще е ключов възел за цялата информация от всички опции, такива като мултимедийните компютри с изход в Интернет, адаптивните круз-контроли, видеокамерите за кръгов обзор и т. н.", – разказва мениджърът на проекта Ангелос Амдитис. – Заедно с това, датчиците за движение ще следят скоростта, начина на управление на водача и пътната ситуация като цялостна картина. Ако стилът на езда е агресивен, системата ще блокира достъпът до развлекателна информация в колата, а необходимите данни ще постъпват не едновременно, а по ред, за да не се претоварва вниманието на шофьора".

Благодарение на GPS-навигатора системата ще разбере, къде в даден момент се намира автомобилът, дали е населен пункт или автомагистрала. Ако колата наближава сложен пътен възел, апаратурата ще прекрати достъпа до екрана на електронна поща и ще блокира автоматично всички телефонни повиквания.

При движение в градските задръствания компютърът ще поеме управлението на радарните системи на колата или на видеокамерите й, като ще показва в реално време на екрана картината около колата.

Засега е рано да се говори за перспективите пред новата система AIDE, защото внедряването на подобна система ще изисква от автопроизводителите да унифицират автомобилната си електроника.

 
Keywords:   driver vehicle, interface
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...