Нова колесна революция от Michelin

Main October 17, 2008 | Auto-Press.net A- A+ 2297 views | no comments

В 2008 година Michelin предлага да стартира революция. Не къде да е, а под капака на автомобилите. Защото, според идеята на старата френска марка, там просто няма да има вече мотор, а по-нататък по силовата верига към колелата няма да видим нито полуоски, нито предавателна кутия, да не говорим за кардан.

Революцията носи името Michelin Active Wheel и всъщност представлява колело-мотор. Всички най-важни компоненти по задвижването на автомобила са събрани в колелото, което дава куп преимущества. Става дума за "интелектуално" колело, което ще кара колите без бензин, ще изпълнява функциите на окачването, на спирачната система и ще осигурява много сериозна управляемост и комфорт на возене, благодарение на миниатюрния двигател в джантата и електрическото и окачване. Не звучи ли прекалено?

Идеята е намерила конкретното си приложение в концептуалния модел Venturi Volage, който видяхме на автосалона в Париж. Става дума за спортен автомобил, който според създателите си изпреварва времето. Конструкцията му е иновационна, освободена от необходимостта да се търси най-доброто разположение на двигателя, да му се подготвя специален кош, а електродвигателите в колелата осигуряват много сериозни динамични качества на Venturi Volage при висока безопасност, отлична управляемост, комфорт и екологична чистота.

Venturi Volage има задвижване на четирите колела с джантите-мотори Michelin Active Wheel. Интегрираните в тях тягови електродвигатели и окачване с намалени размери са позволили на Michelin буквално отново да изобретят колелото, като го правят активна част от цялата динамика на колата в пълния й аспект. За пръв път в колелото са вкарани едновременно не само спирачния диск, но още задвижващ двигател и електромотор на окачването. Последният се отличава с с изключително кратко време на реакция - 0,003 сек.

В зависимост от подаваната електрическа мощност, колата може да работи като автомобил с предно, задно или куатро задвижване. Захранването на колелата може да става с ток от всякакъв вид използващо го задвижване - с литиево-йонен акумулатор, горивни клетки или суперкондензатори. Електродвигателите нямат никакви вредни емисии, шумността им е несравнимо по-ниска от тази на двг.

 
Keywords:   michelin, venturi, volage, wheel
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...