Нова технология увеличава пробега на електричките

Main March 10, 2014 | Speed-Press.com A- A+ 11060 views | no comments

Все повече компании показват екологичните си разработки на автомобилните салони, изваждайки на показ все по-нови и нови технологии. Ето и последната стъпка на това поприще, демонстрирана на швейцарското изложение – nanoFLOWCELL, батерията за електрическия концептуален седан Quant e-Sportlimousine. Интересното е, че съоснователят на компанията Нунчо ла Векиа среща сериозна подкрепа. Предишната им разработка датира от 2010 г. и беше направена съвместно с шведския производител на суперавтомобили Koenigsegg. За новия проект съюзник на Ла Векиа е Bosch.
Електрическата система на концепцията е с четири отделни двигателя с обща мощност 920 к.с. Дотук нищо нетипично. Новото обаче е системата, по която се съхранява енергия, така нареченият „flow cell“ (клетъчен поток), нечуван досега в автомобилната индустрия. Тази своеобразна батерия се състои от два различни течни електролита, обикновено воден разтвор на метални соли, поставени в отделни резервоари и циркулиращи в системата. В основата й е мембрана, която разделя двата електролитни разтвора, но позволява на електрическия заряд да премине и по този начин да осигури мощност за задвижването. Според Ла Векиа nanoFLOWCELL е пет пъти по-ефективна от гледна точка на съотношението на масата и капацитета спрямо актуалните литиево-йонни батерии. Така Quant e-Sportlimousine разполага със 120-киловатчасови акумулатори. Да речем, тази на електричката Tesla Model S, чиято батерия е по-голяма, е 85-киловатчасова. От La Vecchia се кълнат, че автономността е близо 600 км. Остава истинските тестове да започнат и това да бъде доказано на практика. Видео

 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...