Ново биогориво на базата на уиски

Main August 24, 2010 | Speed-Press.com A- A+ 1905 views | no comments

Инженери са успели да извлекат гориво от отпадъци при дестилацията на уиски. Тези течни остатъчни вещества са се образували по време на дестилиране, при което остават, разбира се, и зърна от малц. Полученото гориво е кръстено био-бутанол. То е с 30% по-ефикасно от обикновения бензин. Освен това е по-малко агресивно към частите на двигателя и може да се използва в комбинация с други конвенционални горива. Тази концепция е проучена от членове на шотландския университет „Нейпиър" в Единбург.
Доставчикът на първите отпадъци е спиртоварницата „Гленкинши", която разполага с 1,6 милиона литра течни отпадъци и 187 000 тона семена. Въпросното биогориво не изисква обработваеми площи или специална преработка нагоре по веригата.
Учените са подали молба за патент и очакват да го използват, за да развият производството и разпространението на това необикновено гориво. През 2020 г. течността може да бъде 10% от световните доставки на биогорива.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...