Няма да забраняват десните волани

Main April 2, 2014 | Speed-Press.com A- A+ 10025 views | no comments

В Европа воланът трябва да бъде или отляво, или отдясно – без значение дали движението е ляво или дясно. Европейските държави нямат право да задължават гражданите си да правят промени на дирекцията заради сигурността. Това реши на 27. Март т.г. Европейският съд в Люксембург.
Пречка за свободния транспорт на стоки
В спорния случай става въпрос за ограничения в Полша и Литва, където движението е дясно. Там водачите от страни като Великобритания са задължени със закон да променят позицията на волана си преди регистрацията – така че шофьорът да бъде винаги отляво. Според Европейската комисия по този начин се създава пречка за свободното движение на стоки. Европейският съд уважава молбата и се произнася, че ограниченията са неправомерни. С аргумента, че подобни предписания не били в хармония със законодателството на ЕС.
Малки подобрения са достатъчни
И при употребявани автомобили, които вече са регистрирани в страна с ляво движение, Европейският съд не вижда причина за смяна на дирекцията. Полша и Литва не са успели да докажат, че по този начин се застрашава сигурността на движението. Опасността от инциденти би могла да бъде намалена посредством допълнителни огледала и промени по фаровете и чистачките.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...