Откриха скулптура на Луи Шевроле в Швейцария

Main October 7, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 9645 views | no comments

Мащабна скулптурна пластика от метал, посветена на Луи Шевроле - един от пионерите в автомобилната област и съосновател на компанията Chevrolet, бе открита и официално осветена днес в швейцарския град Ла Шо дьо Фон. Решението за създаването на абстрактната художествена творба бе взето по повод на 100-годишния юбилей на автомобилния производител през ноември 2011 г. Днес той бе предаден символично на общината в родния град на Луи Шевроле лично от д-р Томас Седран, президент и изпълнителен директор на Chevrolet Europe. Скулптурата изобразява пластика във формата на триизмерно инвертиран бюст на Луи Шевроле. Монументът, изпълнен от неръждаема стомана с огледално полирана повърхност, е дело на женевския скулптор Кристиан Гонценбах и е най-големият по рода си в Швейцария, с височина над седем метра и тегло от осем тона.Откриването и официалното предаване на паметника премина в присъствието на представители на градската управа и на компанията Chevrolet, както и на жители на района около Парк л’Оест, където скулптурата бе издигната преди броени дни. Конкурсът за паметника бе стартиран в годината на вековния юбилей на марката Chevrolet.Скулптурата е дело на Кристиан Гонценбах, който спечели творческия конкурс, стартиран на трети ноември 2011 година - деня, в който се навърши 100-годишният юбилей на американската марка. Международно жури, съставено от представители на компанията Chevrolet, обществеността на Ла Шо дьо Фон и сферата на изкуството избра проекта на Гонценбах за победител сред останалите изключително интересни участници в конкурса. „Благодарен съм за доверието, което марката Chevrolet и гражданите на Ла Шо дьо Фон отдадоха на моя проект, сподели Гонценбах. Въодушевен съм от факта, че имах възможността да работя върху творба от подобен мащаб, a мисълта за първооткривателския дух на Луи Шевроле допринесе много за моята мотивация в изпълнението на проекта. Луи Шевроле създава новаторски за времето си автомобили и двигатели за тях, спечелвайки в много състезателни надпревари и превръщайки наглед невъзможни до този момент неща в напълно осъществими. Постарах се тази идея да личи и в моя проект”, допълни живеещият в Женева творец.
Гениално изкуство
Скулптурата на Луи Шевроле прави впечатление със своята полирана до огледален блясък и гладка като стъкло повърхност. В продължение на дванайсет месеца отделните части на творбата са отлети и последователно заварени помежду си във специализираната в тази област леярна в тайванската столица Тайпе.„Монументът на Луи Шевроле е най-важното публично скулптурно произведение, което съм създавал до момента. Имайки предвид значимостта и сложността на проекта, аз от самото начало осъзнах необходимостта от прилагане на нестандартно мислене и нуждата от създаване на екип от изключителни специалисти – експерти в триизмерното моделиране, инженери, леяри, заварчици, майстори в областта на полирането и така нататък. И начинанието се оказа успешно, отбеляза Кристиан Гонценбах. Независимо от своето физическо тегло, скулптурата създава впечатление за лекота. На практика вие не виждате метала, oт който е изработена скулптурата, защото огледално полираната й повърхност се явява отражение на околната действителност. Цветът на монумента се мени непрекъснато с всеки облак, преминаващ по небосклона. Гледката е наистина впечатляваща.”Външната обвивка на осемтонната скулптура е изпълнена от общо 71 листа висококачествена неръждаема стомана, а структурната цялост на творбата се осигурява от разположената във вътрешността носеща конструкция от метални пръти и греди. Долната част от конструкцията служи и за основа на монументалната пластика, с която тя е закрепена неподвижно към постамента.Скулптурата е поставена върху пиедестал с височина 28 сантиметра, изпълнен от оцветен в черно бетон. Точките на закрепване на пластиката преминават през основата и фиксират надеждно цялата конструкция към отлетия в земята фундамент. Tворбата е разположена в Парк дьо л’Оест в Ла Шо дьо Фон. Изпълнението на проекта по изпълнението и монтажа на място е ръководено от Фредерике Шмид – изключително опитен проектен ръководител за осъществяване на художествени проекти в градска среда.Град Ла Шо дьо Фон е важен център на швейцарската часовникарска индустрия и е обект в Списъка на световното културно и природно наследство на UNESCO. Сред другите известни личности, родени в Ла Шо дьо Фон, са световноизвестният архитект Льо Корбюзие и писателят романист от деветнайсети век Блез Сандрар.

 
Keywords:   chevrolet
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...