Пореден триумф на българските алфисти

Main March 21, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 9385 views | no comments

На 8,9 и 10 март на състезателната писта в Серес, Гърция, се проведоха шестите традиционните пистови дни на Alfa Romeo, организирани от гръцкия клуб на феновете на марката www.alfisti.gr. И тази година българските участници бяха много, и отново се представиха много добре въпреки изключително силната конкуренция. Миналогодишният победител Николай Димитров тази година участва с модифицирана (меко казано) версия на старата си състезателна Alfa Romeo 156 2.5 V6. Неговата бегачка вече е със задно задвижване – и даде най-добро време от всички участващи Alfa Romeo! Да, наистина – това е първата 156 в света със задно (почти централно) разположен двигател. Идеята е проста и лесна, поне на хартия – двигателят и подрамата заедно с окачването просто се преместват отзад. Звучи лесно, но е изключително техническо предизвикателство. И тъй като двигателят реално е разположен приблизително на мястото на задната седалка, се постига почти перфектно разпределение на теглото между осите – около 45% отпред/55% отзад. И въпреки че това бе първото сериозно състезание за уникалния автомобил, той издържа изпитанието с чест – е, имаше и някои дребни проблеми с превключването на предавките и твърде висока температура на охладителната течност (което налагаше всяка бърза обиколка да се редува с една бавна за охлаждане на двигателя). И не само издържа, но и постигна време 1:33.717 мин. По-бързи времена дадоха само чисто състезателни автомобили като Ford GT40, Dodge Viper, Astra Nathan, Porsche 996 GT3 Cup и Mitsubishi Lancer Evo.
На трето място се класира Нено Калъчев с Alfa Romeo 145 1.6 ТS и време 1:34.750, а на осмо – Борислав Христев с Alfa Romeo 145 2.0 TS Turbo 4WD. Бе подобрен и рекордът за най-бърза дизелова Alfa на пистата – 156 1.9 JTD на Георги Дончев (от „Сажди Рейсинг“), който постигна 1:39.136 мин.
Пистата в Серес е с дължина 3186 метра и е проектирана за състезания от Формула 3, много е технична и дава голямо предимство на леките и пъргави автомобили – тук мощността и максималната скорост не са от особено значение за постигането на добри времена.
Повече информация и снимки може да намерите на: www.clubalfaromeo.com и www.alfisti.bg.Видео

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...