Почина Ейджи Тойода

Main September 19, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 8530 views | no comments

Ейджи Тойода е починал тази седмица, на 100-годишна възраст. Причината за смъртта е сърдечен пристъп.

Дългогодишният ръководител на корпорацията Toyota Motor (1967 - 1982) допринася още от началото за успеха на компанията. Способства за развитието на производствената система на Toyota, а по времето му на председател се налага и луксозната марка Lexus - през 1989 година моделът LS400, първи за Lexus, се появява на пазара. Той е бил не само почетен гост на церемонията по встъпване в длъжност на централата в Германия през 1979, но и е посещавал лично някои от търговските представителства.

Началото на кариерата му в автомобилната индустрия започва през 1937 година като дипломиран инженер в новосъздадената Toyota Motor Co. Ltd., днес Toyota
Motor Corporation (TMC). През 1945 става директор на компанията, 1960 - вицепрезидент, а 1967 - президент. С обединяването на производствената и маркетинговата организации в днешната TMC през 1982 година, Ейджи Тойода взима позицията на председател и продължава да бъде такъв до 1992. Следват седем години като почетен председател на компанията. Освен длъжността му в Toyota, Ейджи Тойода също така служи много години като председател на Асоциацията на автомобилните производители в Япония (JAMA). По време на дългата му кариера редица международни организации го удостояват с присъждането на медали и отличия, а през 1994 г. е включен в „Автомобилната зала на славата“ (Automotive Hall of Fame).

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...