Представиха най-бързия електромобил

Main April 4, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 3555 views | no comments

В САЩ дебютира най-бързият сериен електромобил. Той бе представен от възродената компания Detroit Electric на специална презентация в щабквартирата й в Детройт. 3,7 сек ускорение от място до 100 км/ч и макс. скорост 249 км/ч са данните на автомобила. Не могат да му се опрат нито Epic EV TORQ Roadster, който набира за 4,0 сек след старта, нито седанът Tesla Model S с резултат 5,4 сек.
Detroit Electric SP:01 е изграден на платформата на Lotus Exige, макар че въпреки очевидната му прилика с британския автомобил американците не потвърждават, но и не отричат тази информация. Автомобилът е изграден на алуминиево шаси, а панелите на каросерията са изработени от карбон. Масата е едва 1070 кг.
Електромоторът е разположен между двете оси. Развива макс. мощност 203 к.с. и 225 Нм въртящ момент. Захранван е от комплект литиево-полимерни акумулатори с 37-киловатчасов капацитет. С едно зареждане от контакта за битово електричество автономността на автомобила е 305 км. Ако ползваме за целта разработеното от компанията устройство 360 Powerback, зареждането отнема 4,3 часа.
Стандартно SP:01 е обзаведен с 4-степенна предавателна кутия, като трансмисията създава електромагнитно поле около вала на ротора, предавайки необходимото количество въртящ момент към колелата. При това степените трябва да се сменят само за да изберем оптимален режим на ускоряване. Като опция производителят предлага и 5-степенна версия.
С помощта на мултимедийната система SAMI се управляват аудиосистемата, навигацията, регулира се нивото на осветление в салона, както и нивото на заряд на батериите и оставащия резерв. Към нея можем да включим смартфон и да следим от него процеса на зареждане на акумулаторите, дистанционно да активираме климатика и др.
В базовото обзавеждане влизат стабилизираща система, както и такава за възстановяване на кинетичната енергия при спиране. Купето ще бъде произведено в 999 екземпляра. Началната му цена е 135 хил. долара. Електрическият модел с две врати ще дебютира на салона в Шанхай, а продажбите му започват от края на август. До края на следващата година производителят планира да пусне още два спортни модела на електрическа тяга.
Detroit Electric е създадена през 1906 г. като марка на Anderson Electric Car Company. Преустановява дейността си през 1939 г. Видео

 
Keywords:   lotus, Lotus Exige, roadster, sp 01
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...