Проведе се кръгла маса на тема “Безопасност на движението”

Main June 14, 2011 | Speed-Press.com A- A+ 6960 views | no comments

"Автомобилът винаги излиза на дневен ред, когато говорим за пътна безопасност. Гледайки статистиката, откриваме няколко елемента във връзка с причината за една катастрофа - алкохол, път или лошо състояние на автомобила, а има и случаи, в които са в действие и трите. Повече от 5 години сме в добър диалог с МВР и Министерството на транспорта за елиминиране поне на една от причините - свързана с автомобила", коментира Стоян Желев - председател на УС на ААП, организатор на събитието.

Алекси Кесяков - секретар на ДОККПБДП, предостави интересни факти във връзка с катастрофите по пътя. Ако се запази настоящият тренд, в периода 2020-2030 г. по света ще загиват 2 млн. души годишно, от 1,3 млн. в момента. Всеки ден в глобален мащаб загиват по 3000 души. 90 % от жертвите по пътищата са от развиващите се страни, а само в ЕС загубите за икономиките в рамките на една година се равняват на 180 млрд. евро. "През 2010 г. в България са загинали 775 души, което е спад с 31 % спрямо предходната година. Все още обаче имаме висока степен на смъртност по брой население. Добрите ни резултати дойдоха във връзка с поетите още от 2001 г. редица мерки като точкова система, много кампании, завишаване на глобите... В момента се използват повече предпазните колани и зимните гуми. За момента статистиката през 2011 г. показва, че имаме с 33 жертви по-малко от 2010, а всеки 5-и загинал е в събота. Човекът по природа прави грешки и задачата на инфраструктурата и автомобила е да минимизира ефекта им", обясни Кесяков.

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...