Първи впечатления от VW Taigun Concept

Main July 16, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 7150 views | no comments

Година след премиерата на изложението в Сао Пауло VW Taigun Concept е готов да демонстрира способностите си на пътя. Боядисаният в синьо концепт е базиран на Up, дълъг е 3,86 метра и е с около половин метър по-къс от Tiguan. Дизайнът на уникалния автомобил изглежда зрял, стилистите са се отказали от обичайните „флинтифлюшки“, с които се украсяват шоумоделите. Дори капакът от две части ще бъде променен само при отделни детайли, защото в Южна Америка обичат да си носят резервната гума извън купето.
Отвътре Taigun също не е направен само за атракцията, но има някои закачливи детайли. Цветни бутилки за пиене са разположени в средната конзола, а малко над тях е разположена инфотейнмънт централата с навигация. Боядисан в контрастни цветове и украсен с много гладки повърхности, кокпитът изглежда страшно стойностен за малък автомобил. За офроуд терените VW удължава платформата – междуосието на SUV-а е с 5 см по-дълго, отколкото това на стандартния Uр, за да има място за петима пътници. Благодарение именно на това удължение задната седалка не е наказателна скамейка като при стандартния модел. Мястото за главите и коленете е сравнително достатъчно за превоз на двама възрастни отзад, които обаче ще трябва да се примирят с къса долна част и прекалено изправена облегалка на седалката.
Под капака ще работи атмосферен 3-цилиндров двигател с 1 л работен обем . Но докато при Up моторът развива мощност от 60 или 75 конски сили, тук е монтиран турбокомпресор, предвиден и за серийното производство. Моторът с принудително нагнетяване, който ще се появи и в Up-GT, мобилизира 110 к.с. и максимален въртящ момент 175 Нм, които с лекота се справят с теглото от едва 1000 кг. Автомобилът ускорява от 0 до 100 км/ч само за 9,2 секунди и развива 186 км/ч. Със средния си разход от 4,7 л Taigun доказва, че днес човек може да кара SUV и да има чиста екологична съвест. Още по-малко ще изразходва планираната дизелова версия – при нея стойността на разхода ще бъде с цифрата 3 преди десетичната запетая. Във VW обмислят пускането на версия на етанол за Бразилия и на метан за Европа, не е ясно дали ще има и 4х4-задвижване. Очаква се машината да струва под 32 000 лева или с около 10 000 лева по-малко, отколкото Tiguan (ценовата съпоставка се отнася за Германия). Ценовата разлика може би ще стане още по-голяма, когато след 18 месеца на пазара се появи и следващата генерация на VW Tiguan.
Извод
Ако маркетинг специалистите на VW дадат зелена светлина на проекта, вероятно автомобилът ще се продава добре. Защото Taigun е не просто духовит, а и забележителен. С този модел производителят от Волфсбург би могъл да постави нова тенденция в развитието на автомобилния бизнес – а не както при Touran, Touareg или Tiguan да се включва в борбата за продажби на по-късен етап. SUV-ът на Up е позициониран под Opel Mokka, Renault Captur и Peugeot 2008 – и би могъл да завземе част от пазарните им дялове, атакувайки отдолу.Агенция Speed-Press

 
Keywords:   volkswagen
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...