Първи досег с новите Smart fortwo/forfour

Main July 30, 2014 | Speed-Press.com A- A+ 11520 views | no comments

С времето Smart придоби култов статус и се превърна в дизайнерска икона. Дали обаче градският мъник може да стане още по-готин? Може би да – ако си има по-голям брат, който да го отрака: върху новата платформа заедно с Renault е разработена и 4-местна версия, която по-късно ще се появи и като Twingo.

Renault-виден кокпит

Затова не е чудно, че зад волана човек се чувства като във френски автомобил. Седалките, скоростният лост, бутоните за настройка на огледалата, дръжките, превключвателите и дюзите на вентилацията – всичко това напомня за Renault... и Dacia. Като цяло обаче шареният кокпит с централен тъчскрийн и плъзгащ се регулатор на климатика прави впечатление на много закачлив и модерен.

Дизайнерски интериор само срещу доплащане

Най-важна роля за това играят преди всичко текстилните покрития с тяхната мрежеста структура, които напомнят за материята, от която се правят модерните маратонки. За съжаление те не са серийни – клиентите могат да избират между две нива на оборудване – PassionPrime и Proxy. На волана има до шест бутона, с които се управляват различни функции, като темпомата например. Вляво от водача е разположен уредът, комбиниращ часовник и оборотомер.

Новият Smart е по-широк и по-просторен

Технически 2-местният и 4-местният модел са идентични. Но увеличеното с 62 см междуосие и дължината от близо 3,5 м превръщат forfour в опонент на VW Up, Citroen C1 и компания. Smart пораства на дължина и на широчина. Преди разстоянието между огледалата му беше 1,56 м, но вече е 1,66, т.е. с 10 см отгоре. Те не само осигуряват повече място за раменете и усещане за повече простор, но и възможност за поставяне на трета седалка отпред. За момента производителят не потвърждава плановете за „Forthree” и „Forfive”, но не изключва възможността за тези версии.

Четирима възрастни в купето

4-местната версия е идеална за всекидневието. Отзад без проблеми могат да седнат възрастни хора с ръст до 1,80 м. На по-високите ще им се наложи да опрат глава и колене съответно в тавана и в предната седалка. Като цяло обаче на къси разстояния четирима пасажери ще стигнат без проблеми до целта си. Значително предимство е възможността за отваряне на вратите почти до ъгъл 90 градуса, което прави достъпа до купето по-лесен. Smart Forfour се представя и като много гъвкав по отношение на интериора, както и като „талантлив“ транспортьор.

Комплект мебели от IKEA влиза в Smart

За разлика от Fortwo, който остава верен на своя типичен капак от две части, моделът с пет врати има нормална пета врата, която се отваря на височина до 1,85 метра. Задната седалка е делима в съотношение 50:50, а след сгъването й се образува почти равна товарна повърхност. Ако ви трябва още пространство, можете да сгънете и предната седалка – така се отваря място за предмети с дължина до 2,20 метра. Добрите „товарачи“ ще успеят да вкарат дори цял комплект мебели за малко жилище от IKEA в колата. Подобен автомобил сякаш не се е появявал от времето на „грозното пате“ и първото Mini.

Аналогия със Citroen 2 CV и компания

За Citroen 2 CV ни напомня и опционалният мек покрив, който се отваря електрически за 12 сек и осигурява поглед към небето. Да, това наистина го могат и други модели. Smart обаче използва още похвати, за да се различава от останалите. Собствениците на автомобилите получават безплатно приложение, наречено Cross Connect. Програмата, която създава връзка с външния свят, може да предложи „хитри“ възможности за паркиране. Естествено, връзката на мобилния телефон и инфотейнмънт системата на колата е напълно безпроблемна – и далеч по-важна за младите „хипари“ от динамичното шофиране.

Агенция Speed-Press

 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...