Пътеводителят на асистиращите системи

Main June 12, 2014 | Speed-Press.com A- A+ 5985 views | no comments

Обезопасителните колани се поставят от над 95% от всички шофьори и се смятат за всеобщ стандарт за сигурност. Те обаче действат чак когато катастрофата е настъпила. А който се информира за новостите в автомобилния свят, познава добре понятието „асистиращи системи“. Този път електронните асистенти могат повече, те са създадени с идеята да предотвратят ПТП-та и да направят шофирането по-комфортно. Асистиращите системи остават невидими, но бдят постоянно – което ги прави най-добрите навигатори.
Асистент за следене на лентатаАсистентът за следене на лентата разпознава пътната маркировка пред автомобила. Когато той се доближи до ограничителната линия, системата реагира – или с предупреждение (напр. вибриране на волана), или автоматично „връща“ колата в правилната траектория.
Асистент за смяна на лентатаТози асистент предупреждава за автомобили, намиращи се в сляпата зона, и помага на водача при смяна на лентата. Благодарение на сензори системата „наблюдава“ зоната до колата и зад нея. Когато шофьорът включи мигач, „помощникът“ предупреждава шофьора със светлинен сигнал в огледалото за обратно виждане или вибрация във волана за наближаващи превозни средства. По този начин рискът от ПТП-та при наличие на коли в мъртвата зона се намалява значително.
Асистент за аварийно спиранеКогато системата отчете опасност от катастрофа, тя или автоматично подготвя спирачките за максимално бързо спиране, или спира колата автоматично. Освен това преди удара автомобилът настройва оптимално коланите, въздушните възглавници и активните подглавници. Спирачният асистент изчислява какво спирачно усилие трябва да бъде приложено, така че ПТП-то да бъде избегнато. Така, ако водачът не натисне педала достатъчно силно, системата автоматично увеличава налягането в системата.
Не всяка катастрофа може да бъде избегната. Ако асистентът отчете такава ситуация, той спира колата автоматично, за да намали скоростта и да редуцира енергията от удара.
Асистент за светлинитеРолята на тази система е да осигурява перфектно осветяване, без да заслепява останалите участници в движението. Асистентите за светлините включват и изключват автоматично дългите всеки път, когато ситуацията на пътя го изисква. Широчината и дължината на осветяване на модерните фарове се адаптират така, че да осигуряват оптимална видимост както по междуградски пътища, така и в жилищни зони, без да пречат на другите на пътя. Благодарение на светлинните асистенти дългите светлини могат да бъдат регулирани, така че да не заслепяват насрещно движещите се автомобили и същевременно да осветяват с дългите светлини зоната около тези автомобили. Това прави шофирането през нощта не само по-сигурно, но и по-комфортно.
Адаптивен темпоматАдаптивният темпомат (ACC – Adaptive Cruise Control) автоматично настройва скоростта към трафика. Системата осигурява значително облекчение за шофиращите много. Тя поддържа зададената от водача скорост посредством отнемане на газта, автоматично спиране или автоматично ускорение – в зависимост от конкретната ситуация на пътя.
Асистент за пътните знациС помощта на малка камера зад огледалото за обратно виждане той „наблюдава“ пътните знаци и показва на шофьора разрешената скорост. Когато системата разпознае нов пътен знак, тя изкарва изображението му на арматурното табло. По този начин възможността водачът да „пропусне“ някое от ограниченията намалява значително и сигурността на пътя се увеличава.
Асистент за нощно вижданеТой помага на шофьора да вижда нощем и така предотвратява катастрофите. Модерните системи разпознават хора. В много ситуации водачът вижда прекалено късно пешеходци, велосипеди без светлини или изскочили на пътя диви животни. Асистентът помага на шофьора да избегне тези опасности. С помощта на камера той наблюдава пътя и изобразява случващото се пред автомобила на дисплей в колата. Опасни обекти като пешеходци и животни се представят в контраст с останалия пейзаж. Обикновено картината се вижда на огледалото за обратно виждане или на арматурното табло. Модерните системи дори правят специално предупреждение към шофьора при наличие на пешеходци.
Асистент за паркиранеПаркинг асистентите помагат за бързото намиране на паркомясто и за наместването на автомобила в него. Системата върти волана автоматично в правилния момент и отменя шофьора. Когато асистентът е активиран, ултразвукови сензори автоматично търсят подходящо място за паркиране. Щом то е открито, системата автоматично изчислява пътя към него и поема управлението от волана. От шофьора се изисква единствено да дава газ и да натиска спирачката. По този начин стресът в натоварения градски трафик се намалява, а гумите и джантите се предпазват от удари в бордюрите.
Асистент за умораТой разпознава намалената концентрация на водача и показва кога той трябва да си почине. Системата анализира постоянно поведението на шофьора. Знак за спад в концентрацията и настъпваща умора са фази, в които за кратко шофьорът не върти волана, но изведнъж прави корекции по курса. Системата комбинира честотата на тези реакции с други параметри, като скорост на движение, време на денонощието или спиране/пускане на мигачите, и по този начин отчита степен на умора. Когато асистентът отчете умора на водача, той генерира (най-често) звуков или визуален сигнал. Агенция Speed-Press
















 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...