Скандал Ford - Ferrari

Main February 11, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 2125 views | no comments

Ford Motor Co. заведе дело срещу американския филиал на Ferrari S.p.A. с обвинение, че използват пиратски името на фамилията пикапи на Синия овал F-150. Делото е заведено във федералния съд в Детройт в отговор на кръщаването на новия автомобил на италианците във Формула 1 "F150. Италианците са отишли и по-нататък, създавайки уеб-сайт за колата - www.ferrarif150.com. Ford обвинява италианската компания, че при произнасяне не се чувства тирето и фактически остава обозначението на пикапите Ford F-150.

Ferrari обяви на 25-и януари, че кръщава новия си болид във формулата "F150 в чест на 150-годишнината от обединението на Италия. "Ние сме просто без думи" - сподели говорител на Ferrari в отговор на съобщението за делото. Той отбеляза, че F150 е само състезателен автомобил на Ferrari, който не е за продан, нито за частни лица, нито за състезателни отбори. Освен това колата нямало да участва в състезания в Щатите, където кръгът от Формула 1 не се провежда вече.

Ford иска блокиране на Ferrari по отношение използването на името на колата в Щатите и забрана на внос, производство и продажба на всякакви чужди продукти с името F150 в страната.

Според закона Anticybersquatting Consumer Protection Act, американският производител търси и обезщетение от $100 000. Законът предпазва от създаването на интернет домейни, които могат да объркат потребителите по отношение на предлагани продукти.

От Ford обвиняват Ferrari, че използването на името F150 " е с цел да се капитализира на базата на доброто име , създадено от Ford за запазената му прочута и печеливша марка F-150.

Ford използва името F-150 за популярните си пикапи от 1975-а насам и запазил правата си върху името още през 1995-а. От 1997-а година насам печалбите от продажбите на пикапите са надхвърлили $180 милиарда. Освен това и логото на Ferrari F150 е много подобно на това на пикапите Ford F-150. От Ford са поискали от Ferrari да сменят името на състезателния си болид F150, но не са получили навременен отговор, което не им е оставило друга възможност освен да заведат иск срещу италианците.

В отговор на делото Ferrari обяви, че ще използва не съкращението, а пълното име на колата си за Формула 1 - "Ferrari F150th Italia" и че е "много трудно да се разбере гледната точка на Ford по въпроса", защото името на колата е свързано с отбелязване на историческа дата и не е свързано с комерсиални цели.

"Ferrari вярва, че колата му за тазгодишния шампионат на F1 не може да бъде объркана с никакъв вид търговски автомобил, нито да даде инсинуация за някаква връзка с автомобил на друга марка" - заявяват италианците. Независимо от това, и за да се продължи в добър дух ...Ferrari реши да се осигури присъствието във всички работни области замяната на абревиатурата с пълния вариант на името на колата - Ferrari F150th Italia."

Дали реакцията на италианците ще повлияе положително на делото ще покаже по-нататъшното развитие на събитията.

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...