Скоростни рекорди от миналото

Main March 26, 2014 | Speed-Press.com A- A+ 6495 views | no comments

Четири от емблематичните рекордьори за наземна скорост са изложени в Националния автомобилен музей на Великобритания. Това са двата автомобила Sunbeam, единият с мощност 350 к.с., а другият – с 1000 к.с., Golden Arrow и Bluebird CN7.Тези изпреварили времето си машини са направили своите постижения между 1920 и 1960 г.
Факт е, че 116-годишната история на рекордите за наземна скорост е доминирана от британците. Рекордът е бил подобряван 57 пъти, 26 от които от англичани, като цели 8 пъти от Кемпбел.
През 1920 г. на дневен ред е Sunbeam с мощност 350 к.с. - автомобил от нов вид, всъщност – първият в света, задвижван от аеродвигател. Зад волана му през 1922 г. застават Кенелм Лий Гинес и кап. Малкълм Кемпбел, записал рекорд два пъти, преодолявайки бариерата от 241,40 км/ч.
През 20-те истински бум прави Sunbeam с мощност от 1000 к.с. Постижението му е 321,86 км/ч.

През 1929 г. триумфира така наречената “златна стрела“ - Golden Arrow. Нейният рекорд е 372,476 км/ч.
През 1964 г. друг Кемпбел, Доналд, син на рекордьора Малкълм, яхва емблематичния CN7 Bluebird. Лекият корпус на тази „птица“ обаче е подхванат от вятъра и се премята, налага се да бъде направена отново, като е стабилизирана в задната част. Постижението е зашеметяващите 648,72 км/ч.
Годините текат, техниката се развива, а с това и рекордите стават все по-впечатляващи. Сред изложените легенди в музея е и електрическа версия на Bluebird, с която е постигнат рекорд за електрически автомобил.

 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...