Стартира инициативата „Do the right mix – Придвижвай се разумно“

Main September 10, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 7685 views | no comments

Международната инициатива „Do the right mix – Придвижвай се разумно“ е тригодишна кампания на Европейската комисия за устойчива градска мобилност, която стартира още през 2012 година. Ръководи се от Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на ЕК и се финансира от „Интелигентна енергия за Европа“, помощна програма на ЕС за нетехнологични активности в сферата на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. Има за цел да насърчи страните - членки на ЕС, да бъдат по-активни в тази сфера, а шест от държавите, сред които и България, получават самостоятелни информационни кампании.
Днес, на 10 септември, министър Искра Михайлова обяви началото на кампанията, която ще продължи две години. Координира се от Министерството на околната среда и водите и цели намирането на баланс при избора на средство за придвижване от хората – акцентира се върху движението с велосипед или пеша, както и използването на градски транспорт или автомобил. Основно послание е, че правилната комбинация от различните видове превоз би довела до подобряването на здравния статус, намаляването на разходите за транспорт и не на последно място - допринасянето за по-чиста и екологична околна среда.
У нас акцентът се поставя върху активности, които провокират и образоват към информиран избор и съчетание на средствата за превоз. Кампанията вече има и сайт (www.dothemix.bg), където можете да се информирате за предстоящи инициативи на тази тема, организирани в страната, както и статии, отразяващи влиянието, което оказва изборът ни върху чистотата на въздуха в града, физическата ни форма и портфейла ни.
Първата инициатива ще се проведе в София от 11-и до 20-и септември под мотото „20-те градски точки“. В нея могат да вземат участие всички жители на столицата, като обиколят набелязаните градски точки и съберат печати от тях. Ще има и награди, а печелившите от томболата ще бъдат обявени на 28 септември, неделя, в Южния парк, София, както и в сайта на кампанията.

 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...