Убийство „ражда“ автомобилния стартер!

Main March 9, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 4418 views | no comments

В 1910-а година приятелят на основателя на компанията Cadillac Хенри Лиланд, Байрън Картър загива, убит от отскочила манивела при пускане на двигател. Така нареченият обратен удар" на манивелата е наранил навремето доста хора. Загиналият Картър имал малка компания - Carterсar Co в град Понтиак, която през 1909-а е включена в империята на Лиланд General Motors. При купуването на компанията Лиланд се мотивира - Само те имат сега безстепенна трансмисия. Ако не ги купя сега, какво ли още могат да измислят по-нататък!"

Това, че убиец на приятеля му е именно кола на Cadillac, ядосало страшно Лиланд. Заявил: От тук нататък нито един Cadillac няма да убие никого повече!" - и повикал инженерите си на екстренно съвещание. Това били Франк Джонсън, Ърнест Суит, електрикът Херман Шварц и Фред Хейз, и всички те трябва да се смятат за бащи на съвременния електростартер. Джонсън, например, измислил как да се изключва навреме стартерът от заработилия двигател с помощта на храповик. Храповикът бил преместен от носа на колянавия вал в корпуса на стартера.

На 27 февруари на босовете на Cadillac бил представен първият в света автомобил с електрически стартер - Cadillac Model 30. Повече от 400 детайли на колата били направени с безпрецедентен за времето допуск от 1/1000 цола. Cadillac нарочно представяла на рекламата своите машини само отпред за да се види, че нямат манивела.

Идеята за електростартер не била нова. Още на 11 февруари 1901-а американският автомобилен конструктор Клайд Коулмън патентовал такова приспособление (свидетелство № 745157 на патентното ведомство на САЩ) заедно с други устройства, необходими за работата на автомобила".

Друг изобретател – Чарлз Кетъринг успял да заобиколи патента на Коулмън и регистрирал собствено изобретение под номер 1150523 в 1911-а. Сред първите изобретения на Кетъринг е замяната през 1906-а на механичната манивела на касовия апарат с елекромотор с пускане от бутон, което всъщност било и праобразът на бъдещия автомобилен стартер. Кетъринг е известен още и с основаването на Dayton Engineering Laboratories Company или всеизвестната днес DELCO, поставила първите електростартери на конвейерно производство. Днес Delco е един от най-крупните доставчици и производители на автомобилни елементи и комплектации.

 
Keywords:   cadillac, general motors
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...