Швеция с нови екологични мерки - В скандинавската страна се преподават нови техники за каране

Main February 17, 2008 | RS-Auto.bg A- A+ 1971 views | no comments

Докато Швеция може и да не е страната, която изскача на първо място, когато човек бъде попитан за култура, ориентирана към опазването на околната среда – все пак има най-ниския брой по-екологични автомобили в Европейския съюз – то явно страната е решила да се замисли над реномето си и да направи нещо по въпроса. И вече са готови с първата си техника за постигане на своята стратегия и тя ще бъда да се изискват умения от водачите да шофират, целейки минимален разход на гориво, като това ще бъде част от упражненията им при получаване на шофьорски книжки.

Нещата са доста прости, като биха помогнали елементи като запалване на двигателя след проверка на колата, а не преди това. И това далеч не е единствената техника, която ще трябва да бъде усвоена от водачите в скандинавската страна. Става дума за още поне три ефективни метода: използване на двигателя за намаляване на скоростта вместо спирачките (особено когато наистина само искате да намалите, но не и да спрете), шофиране на най-високата предавка, която подхожда на търсената от вас скорост и избягване на агресивно ускорение и изпреварване.

Много е възможно най-големите предимства от програмата да бъдат индиректни – в момента доста от големите нации в Европа правят оценка на шведския модел и обмислят внедряването му и у тях. Освен това транспортните компании може да внедрят гореспоменатите принципи, тъй като оптимизираната икономия на гориво означава по-малко разходи за гориво (едва ли транспортните компании ще се юрнат след идеята автобусите им да не изхвърлят толкова много емисии на СО2).

Въпреки че няма нищо ново в изброените техники, то внедряването им в изпитите за шофьорска книжка в Швеция определено поставя фокуса върху интереса на страната да бъде по-екологично настроена. Новата програма вече започна в края на 2007 година, въпреки че някои инструктори вече са я ползвали в продължение на няколко години.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...