Ще правят гориво и от кафе

Main June 24, 2014 | Speed-Press.com A- A+ 13315 views | no comments

До неочаквано откритие стигнаха учените от университета в Бат: оказва се, че е възможно да се получи биогориво от най-обикновено кафе, или по-скоро от отпадъчния материал, който остава след преработването на зърната. Той се поставя в органичен разтворител. След това продуктите преминават през химична реакция на обмен на структурните елементи на мазнините и накрая от отпадъците от кафето се отделя биогориво.
По време на изследванията учените са получили ценната суровина от сортове от 20 различни географски региона и стигнали до извода, че няма разлика в получения резултат. Според британците от 10 кг отпадъци от кафе се получават 2 л биогориво.
Специалистите смятат, че не е най-добре с него да се зареждат автомобили, собственост на вериги от кафенета. Колите биха могли да събират утайката и да я доставят в централно предприятие, където да се организира промишлено производство. Всеки ден в света се произвеждат около 8 млн. т кафе, от чиито отпадъчни продукти може да се извлече до 20% гориво за единица маса.

 
Keywords:   Калейдоскоп
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...