90 години Quadrifoglio Verde

Общи 05 юни 2013 | Speed-Press.com A- A+ 6225 посещения | без коментари

Явно 2013 г. е юбилейна за редица култови модели. След като ви представихме „рожденическата“ специална версия на 911, попаднахме и на две празнични издания на Alfa Romeo. С тях италианската марка ще отбележи 90-годишнината на Quadrifoglio Verde (зелена четирилистна детелина). С този късметлийски знак са белязани както автомобилите, доказали се на световните писти, така и специални модели от спортната линия в гамата на марката.
Произходът на символа се губи в много легенди, но е интересно да се отбележи, че той краси бомбардировачите от 10-а ескадрила „Капрони“ от Първата световна война. Днес четирилистната детелина продължава да бъде част от военно-въздушните сили на Италия.
Първият автомобил на Alfa Romeo, украсен с четирилистната детелина, е RL на Уго Сивочи. С него той печели четиринадесетото издание на Targa Florio през 1923 г. От тогава четирилистната детелина, символ на късмета в почти цяла Европа, става емблема на състезателните автомобили на Alfa, а през 60-те – и на специални производствени версии. Успехът на Alfa Romeo продължава с Енцо Ферари, Антонио Аскари и Джулио Рампони. През 50-те щафетата поемат Джузепе Нино Фарина, Хуан Манюел Фанджо и др.
По случай юбилея Quadrifoglio Verde се завръща при моделите Giulietta и MiTo. Alfa Romeo MiTo SBK Limited Edition 1.4 170 HP QV ще бъде произведена в тираж от 200 екземпляра. Двигателят е 1.4 MultiAir Turbo и е с мощност 170 к.с. и литрова мощност 124 к.с./л.
Ексклузивната Giulietta Quadrifoglio Verde Giulietta 1750 TBi с мощност 235 к.с. е с възможно най-силния двигател в гамата на марката и е автентичен спортист. Агрегатът е с въртящ момент от 340 Нм при 1900 об/мин.

 
Ключови думи:   Alfa Romeo, 911, quadrifoglio verde, targa florio
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте