Chrysler и General Motors - Евентуално обединение

Общи 22 февруари 2009 | RS-Auto.bg A- A+ 1130 посещения | без коментари

Отчаяните времена изискват отчаяни мерки, така че за Chrysler явно всяка опция представлява своебразен път за развитие. През последните шест месеца изпадналият в криза автомобилен производител бе свързван с няколко поне пет големи други производителя, като дори се чуваше за сливане с най-големия им конкурент – General Motors. И докато подобно решение изглежда така, сякаш един слепец се хваща за помощ за друг слепец, то в най-новия си план за спасение, представен пред Конгреса, от Chrysler твърдят, че според тях евентуално партньорство с GM представлява „най-добрата опция за американската автомобилна индустрия”.

Пред Bloomberg говорителят на Chrysler, Стюарт Шор, обясни, че едно обединяване с GM „би създало компания, която е по-добре позиционирана с борба с Toyota и другите неамерикански автомобилни производители.”

Но същевременно трябва да се припомни, че това е същата компания, която води преговори с Fiat за сделка, включваща размяна на технологии и предаване на 35-процентов дял от американския производител при италианския. Фактът е обаче, е Chrysler представиха следната концепция пред Конгреса и администрацията на Обама – че и GM, и Chrysler може да спрат да съществуват, ако продължат самостоятелно.

Надеждата на Chrysler е, че с подходящите стимули правителството може да инициира само някакво обединение с GM. Засега обаче нищо не е потвърдено. В момента администрацията на Обама обмисля върху отдаването на заем в размер на 21.6 млрд. долара за GM и Chrysler. В резултат на това, ако правителството повярва, че действително едно обединение е най-добрият вариант, то действително ще инициира такова с цел възвръщане на заема.

Ключовата дума тук е „преследва”, тъй като преди GM се оттеглиха от евентуални преговори с конкурентите от Chrysler. Тогава GM казаха, че предпочитат да се фокусират върху своето собствено оцеляване. Понастоящем и GM, и Chrysler твърдят, че не възнамеряват да възобновяват преговорите за партньорство, но ако подобно решение действително е оптимално, то правителството вероятно ще се опита да подкрепи подобен ход. Засега от администрацията на Обама не са индикирали в каква насока ще бъде тяхното решение, но няма съмнение, че в момента на хоризонта на американския автомобилен пазар се подготвят някои радикални мерки.

 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте