Focus е първият автомобил с четири специални награди от Euro NCAP

Общи 24 ноември 2011 | Speed-Press.com A- A+ 5730 посещения | без коментари

Новият Ford Focus е първият автомобил в историята с 4 специални награди от Euro NCAP за безопасност, след като тази седмица бе отличен за системите си за „Предупреждение на водача“ и „Предупреждение за предстояща опасност“. По-рано през годината моделът получи от независимата организация още два приза – един за „Системата за активно спиране в града“ и друг за „Системата за спазване на лентата“.
Отличието идва само месец след като новият Ranger стана първият и засега единствен пикап в историята на автомобилостроенето, спечелил максималните 5 звезди за безопасност на Euro NCAP. Освен това постигна и най-високия резултат в историята на Euro NCAP за защита на пешеходците.
Специалните награди на Euro NCAP бяха въведени през 2010 г. за отличаване на автомобилни производители, които правят достъпни новите технологии за безопасност. Ford е един от двата производителя с 4 такива награди, но единственият, спечелил ги за един и същ продукт.
Данните сочат, че 1300 души годишно умират по пътищата на Европа вследствие на умора у шофьора. Наградената система на Ford за „Предупреждение на водача“ е проектирана да улавя признаците на изтощение в човека зад волана с помощта на видеотехнология и сензори в купето. Специална камера, монтирана в челното стъкло следи позицията на автомобила спрямо маркировката на пътя, а сензор в купето следи за неадекватни действия.
Системата за „Предупреждение за предстояща опасност“ си служи с радар и сканира пътя и движението на автомобилите. Ако засече спиращ, намаляващ или спрял автомобил отпред и изчисли, че е възможен предстоящ сблъсък, системата алармира шофьора със силен звуков сигнал и на таблото се появява светлинно съобщение. Ако липсва адекватна реакция, тя задейства друга функция – подготовка на спирачките. Системата може да се включва и изключва, а водачът избира между 3 различни степени на чувствителност. Подготовката на спирчаките винаги е активна и се предлага в новите Focus, Mondeo, S-MAX и Galaxy.



Видео

 
Ключови думи:   euro ncap, ford, ford focus
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте