Opel Zafira Tourer – миниван с характер на Insignia

Общи 20 февруари 2012 | Speed-Press.com A- A+ 7670 посещения | без коментари

Производството на Zafira започва през 1999 г. Днес разполагаме с пълна гъвкавост на борда благодарение на фирмената система на Opel Flex, която от 12 години улеснява живота на автомобилиста. Повече от 2,2 млн. единици от модела са продадени от появата му насам. Автомобилът е печелил три пъти престижния „волан” на списание Auto Bild. Ето че няколко месеца след официалната премиера на автомобила на салона във Франкфурт, в София пристигнаха и първите бройки от него, така че имахме възможност да изпробваме новото чудо на Opel в рамките на двудневен тест.
При Tourer, който е с 20 см по-дълъг от класическата Zafira, в употреба влиза напълно реконструираната система за гъвкаво разпределение на пространството Flex7, която вече има 12-годишна история. Засега производителят запазва актуалната версия на модела в портфолиото си, като ще я предлага наред и с новия Zafira Tourer. И двата модела са 7-местни, разликата обаче е, че новият вкарва повече комфорт и лукс откогато и да било в категорията на еднообемните ванове. С нея немският производител се надява да привлече и клиенти, които дори не са имали намерение да шофират многофункционален автомобил.

Дизайнът
Дизайнерите на автомобила са почерпали вдъхновение от високоскоростните влакове, но са добавили много повече лукс.
Предницата е запазила художествено оформения характерен трапец на радиаторната решетка и клиновидните светлини. Предната линия на прозореца е изключително полегата, оформяйки „острие“ почти като при щрихите на Insignia. Задното стъкло застъпва страничните части на автомобила. Стоп-светлините са изключително тънки и разчитат на LED технологията. Свързани са помежду си от дебела хромирана лайсна.

Интериорът
Много неща в него напомнят и наистина са заимствани от Insignia – като меките форми, които буквално те обгръщат. На борда на автомобила има повече от 30 места за съхранение на предмети, като някои от тях дори откривахме с учудване. Flex конзолата пък е модифицирана от Meriva. Клиновидната форма на арматурното табло със заострени краища е съчетана с изключително удобен ергономичен волан (и доста директен, както установих по-късно). Усещането за и без това голямото пространство на борда е засилено от изобилието от светлина, която идва не само от полегатото челно стъкло, преминаващо в панорамен покрив (както е в някои версии), а и от индиректните светлини във вратите и ринговете вътре в автомобила. Изключително добра видимост е постигната благодарение на предната колона, направена на принципа на „хидроформоването“.

Lounge-ът е отзад
Седалките на втория ред наистина успяха да ме впечтлят. Те вече са индивидуални места, по-широки от когато и да било и се регулират напред, назад (с по 28 см в двете посоки) и 5 см настрани. Регулируеми са дори и облегалките им. Средната от тях с лекота успяхме да трансформираме в удобен подлакътник. Тъй като по време на теста пътувахме по четирима души в кола, всеки от нас успя да изпробва всички позици. Макар и леко скъсени, мога да кажа, че задните седалки наистина дават голямо удобство, сякаш си настанен в нощен клуб или луксозно кафене. Дори ако изместиш максимално към вратата седалката си, можеш да опънеш върху прага единия си крак и да се почувстваш повече от удобно. Може би поради тази причина производителите са я нарекли „lounge” система. Тъй като ми се наложи да се преобувам в автомобила, не изпитах ни най-малко затруднение. Предните също се регулират напред и назад до 280 мм, и разбира се по височина. Подглавниците се оказаха особено удобни. Облегалките им са специално разработени от немските специалисти от AGM – експерти, отговорни за здравето на гърба.
Седалките, както повелява традицията на системата Flex на Opel, лесно се превръщат в голям гладък под, и така багажният обем на автомобила може да достигне до 1860 л (+40 л спрямо обикновения Zafira).
Нашите аплодисменти предизвика и системата Flex Fix, която вече превозва до 4 велосипеда с общо тегло до 100 кг, без това да пречи на отварянето на багажника, защото веднъж натоварена, може да бъде удобно наклонена. Тя е скрита под бронята като чекмедже и се активира с помощта на специален бутон в пода на багажника.
Предното окачване е като при Insignia, а задното е взело „назаем“ лостовата система от Astra J.
Двигатели
Три 2,0-литрови дизелови мотора с мощности 110/130/165 к.с. влизат в гамата. И трите силови агрегата се куплират с 6-степенна механична трансмисия, като за най-мощния е предвидена и опция за автоматик. Двата по-мощни са съчетани и със системата стоп/старт, като за топ-мотора тя е стандартна.
Той е с увеличен до 350 Нм макс. въртящ момент, а по каталожни данни средният му разход е едва 5,2 л/100 км. С него автомобилът развива максимална скорост от 208 км/ч.
В гамата на бензиновите влизат два 1,4-литрови бензинови Turbo Ecotec с мощност 120 к.с. и 140 к.с. Те са съчетани с 6-степенна механична трансмисия, като по-мощният вариант може да бъде и с 6-степенен автоматик.
В България ще се предлагат и два 1,8-литрови бензинови мотора Ecotec с мощности 115 и 140 к.с. и 5 степенна механична предавателна кутия.
До края на годината ще дебютира и LPG версия, както и метанова GNC. От компанията обещават и по-мощни мотори.

Изключителна безопасност
Инженерите на Opel са се постарали да направят Zafira Tourer максимално безопасен и автомобилът е обзаведен със системи, нетипични за класа му, като наличието им разбира се в никакъв случай не заменя интелекта на шофьора. Автомобилът разчита на три вида сетива – предни и задни камери, както и шест ултразвукови сензори и радар. За първи път в сегмента е предложена камера за предно виждане. Автомобилът разпознава пътните знаци, освен това сигнализира звуково и светлинно при застъпване на лентата, както и при наличие на обект в съседната при престрояване. Нещо повече – адаптивните му светлини сами регулират дължината на лъча си, за да не заслепяваме насрещно движещите се коли, като сензорите улавят обектите на разстояние до 400 м.
Адаптивният круиз контрол е истинско нововъдение в класа на компактните ванове. Той поддържа предварително зададената скорост на движение, като определя разстоянието до предния автомобил и намалява в случай на необходимост. Възможни са три варианта на настройки на системата – за близко, средно и далечно проследяване. Ако версията е без радар (той работи до 150 м разстояние) така наречената Opel Eye камера поддържа тази функция, като лови сигнал до 120 м.
Паркинг-асистентът е съчетан с графична навигация и е неизменен помощник при успоредно паркиране, като преценява разстоянието до съседните обекти и оставя по 50 см отпред и отзад.

Пътно поведение
Първата версия, която тествах с дестинация София – Вършец, бе в цвят тъмен махагон и панорамен покрив, обзаведена с 2,0-литров турбодизел с мощност 165 к.с. и 6-степенна механична предавателна кутия. Още с влизането в автомобила изключихме бутона Eco и избрахме по-комфортния режим Tour (другият вариант е Sport с доста по-твърда возия). С четирима души на борда този експресен турър даде прилично ускорение, стабилно поведение в завой с висока скорост и отчете среден разход около 6,7 л/100 км при каталожни данни 5,2 л/100 км. Шофьорската седалка се оказа изключително удобна, видимостта – повече от прилична, воланът – доста директен, а шумоизолацията на нелошо ниво. Никой от пътниците не остана лишен от комфорт. Приятно впечатление ни направи навигацията, която разпозна дори уличките във Вършец. Малко трудно, но с дружни усилия открихме скритите точно под аудиосистемата на принципа „чекмедже“ USB порт и запалка.
В обратната посока изпробвах възможностите на версията Enjoy с 1,4-литров турбобензинов мотор с макс. мощност 140 к.с. и 6-степенна механична предавателна кутия. В този вариант Zafira Tourer е без панорамно стъкло, но в интериора пак беше достатъчно светло. За сметка на това предните седалки бяха с възможност за удължаване. Без да дава усещането за устремна мощ на дизеловия мотор (все пак там разполагахме с допълнителна порция от 25 к.с.), двигателят се оказа достатъчен за натоварен почти до максималния си капацитет автомобил. В края на пътуването ни компютърът отчете среден разход около 8,9 л/100 км при каталожни данни 6,8.

Цени
От 39 900 лв. с ДДС за вариант с 1.8 Ecotec с 5-степенна предавателна кутия и най-ниското обзавеждане Essentia започват цените на модела на българския пазар и финишират на 53 590 лв. с ДДС за най-мощната версия с 6-степенен автоматик и най-високото ниво Cosmo. Срещу тези пари получаваме 7-местен компактен ван с изключително комфортен интериор, много системи безопасност, още толкова такива, улесняващи шофьора и икономични, но мощни двигатели.

 
Ключови думи:   auto bild, flex, opel, tourer, zafira
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте