SHELL ВДЪХНОВЯВА ВОДЕЩИ МЛАДИ ИНЖЕНЕРИ

Общи 22 февруари 2007 | Auto-Press.net A- A+ 2352 посещения | без коментари

SHELL ВДЪХНОВЯВА ВОДЕЩИ МЛАДИ ИНЖЕНЕРИ
В НАЙ-МАЩАБНОТО ЕКОЛОГИЧНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО
В ИСТОРИЯТА

Над 250 отбора от цяла Европа (а и извън нея) са се регистрирали за участие в европейския Еко-маратон 2007 на Shell. Подкрепата за алтернативните енергийни източници е по-голяма от когато и да било. Значителен ръст бележи броят на автомобили в категорията Градски тип през 2007 г.
Инициативата се осъществява под патронажа на Европейския комисар по науката и научните изследвания.
Финално събитие: Пистата Ногаро, Южна Франция, 11-13 май 2007 г.
Европейският Shell Еко-маратон 2007 обещава да бъде най-мащабното издание на инициативата от създаването й досега. Над 250 отбора от образователни институции в 20 държави са заявили участие в уникалното предизвикателство на Shell за създаване на превозно средство, което да подобри рекорда по икономия на гориво.
Кулминация на проекта ще бъдат футуристичните екологични автомобили, които ще дадат представа за начина, по който съвременните млади учени и инженери могат да повлияят на транспорта в бъдеще.
Европейският проект на Shell Еко-маратон 2007 се провежда под патронажа на Европейския комисар по науката и научните изследвания Янез Поточник. За мен е удоволствие да бъда част от инициативата на Shell Еко-маратон 2007. Това е събитие, което символизира нашия подход към науката и изследванията в 21 век, заяви г-н Поточник.
Основното предизвикателство пред всеки отбор в надпреварата е да създаде най-икономичното превозно средство и да подобри рекорда за спестяване на гориво в Shell Еко-маратон. Възможност за това ще бъде дадена във финалното състезание, което ще се проведе на пистата Ногаро във Франция от 11 до 13 май 2007 г.
Сегашният рекорд в Shell Еко-маратон за двигатели с вътрешно горене беше поставен през 2004 г. от отбора на Lycée La Joliverie (Франция), който измина 3 410 км с еквивалента на един литър гориво.
Рекордът за прототипи, които използват горивни клетки, е още по-впечатляващ. През 2005 г. превозното средство на швейцарския отбор ETH Zurich, което се задвижваше с водород, постигна резултат от 3 836 км с еквивалента на един литър гориво.
По време на Еко-маратона отборите се стремят не само да подобрят рекорда за икономия на гориво. Те се състезават и за редица атрактивни награди в различни категории като например за най-добър модел от Градски тип (създаден за управление при нормални пътни условия), най-икономично превозно средство с най-ниски вредни емисии, най-добра техническа иновация, най-впечатляващ дизайн и най-ефективна комуникационна кампания.
(Пълният списък с победителите в Shell Еко-маратон 2006 може да намерите на адрес: http://www.shell.com/eco-marathon - Раздел: Results & prize winners)
Работа в екип и талант
Европейският Shell Еко-маратон е надпревара, която провокира иновативните идеи и техническия талант на хиляди студенти и ученици, които участват в отборите на стотици училища, университети и технически колежи в цяла Европа. Всеки екип проектира, разработва и създава в продължение на месеци собствен модел – потенциален победител. След това те се събират, за да подкрепят избраните пилоти на старта на последната надпревара, която тази година ще се проведе на пистата Ногаро в Южна Франция, през май.
В момента 166 отбора от университети и над 96 от средни училища вече работят усърдно по своите проекти.
Географско разнообразие
Отборите, които ще се състезават в рамките на "Еко-маратон 2007, представляват 20 страни от Европа и света. За първи път тази година ще участват и екипи от Румъния, Холандия, Канада и Сингапур.
Освен силното присъствие на домакините от Франция, през 2007 г. на старта на финалното състезание ще бъдат още: 13 отбора от Белгия, 1 от Канада, 1 от Чехия, 2 от Дания, 1 от Финландия, 8 от Германия, 6 от Гърция, 6 от Италия, 4 от Холандия, 3 от Норвегия, 2 от Полша, 17 от Португалия, 1 от Румъния, 1 от Сингапур, 1 от Словакия, 10 от Испания, 3 от Швеция, 2 от Швейцария и 14 от Турция.
Фокус към категорията градски тип
Сред записалите се за участие в инициативата през 2007 г. най-голям е броят на отборите, които се стремят да създадат 4-колесни превозни средства, проектирани за управление при нормални пътни условия, с по-традиционен дизайн в сравнение с този на експерименталните прототипи.
Регистриралите се за участие в категория Градски тип са с 60% повече през тази година в сравнение с миналата (от 26 през 2006 г. броят на отборите през тази година е нараснал до 42 екипа).
Въведен като специална категория през 2003 г., състезателният клас Градски тип привлече много бързо интерес, като отрази разбирането на младите инженери за нуждата от разработване на нови решения за ограничаване на вредния ефект от съвременните автомобили върху околната среда.
Много източници на гориво
През 2007 г. отборите ще използват много и различни енергийни източници за своите превозни средства. Бензинът е най-популярен и ще бъде използван от 155 отбора,
21 екипа ще се доверят на дизеловото гориво, 18 на LPG (пропан-бутан), а 68 ще използват нови алтернативни енергийни източници като водород, биогорива или слънчева енергия.
Използването на алтернативни горива е нараснало с 36% в сравнение с миналата година, като най-забележително повишение отбелязва водорода – ръст до 50% през 2007 г. Общо 27 отбора ще разчитат на този енергиен източник (за сравнение през 2006 г. екипите са били 18), други 28 ще използват биогорива, а 9 – слънчева енергия.
Събитие от световен мащаб:
Еко-маратонът на Shell излиза извън границите на Европа. За пръв път през 2007 г. ще бъде организирано отделно събитие за участниците от Америка, което ще се проведе на пистата Калифорния Спийдуей в град Фонтана от 12 до 15 април тази година.
За повече информация:
Камелия Славейкова, PR Мениджър, Shell България ЕАД
Телефони: 960 1743, 0888 706 219 или E-mail: Kamelia.Slaveykova@shell.com

Shell Еко-маратон
Принципът на Еко-маратона на Shell е прост: да се проектира и построи превозно средство, което да измине максимално разстояние като използва минимално количество гориво с възможно най-ниски емисии на въглероден двуокис. Отборите могат да участват с футуристични прототипи – аеродинамични превозни средства, при които единствените изисквания към дизайна са намаляване на триенето и постигане на максимална ефективност. Студентите могат да се включат и с градски тип автомобили, създадени на принципа на автомобилите серийно производство.
Превозните средства могат да се захранват с конвенционални горива като дизел, бензин и пропан-бутан, както и с алтернативни източници като слънчева енергия, електричество, водород и биомаса. Докато отборите се придържат към правилата за безопасност, използваните източници на енергия са ограничени само от тяхното въображение.
Еко-маратонът на Shell е мащабен образователен проект. Той насърчава участниците да търсят потенциални решения, свързани с енергийните предизвикателства пред транспорта, и да проучват идеи свързани с постигането на устойчива мобилност. Целите на инициативата Еко-маратон са две: да подпомогне образователните институции да осигуряват таланти за техните технически програми и да популяризира работата в това направление в бъдеще. С участието си в Еко-маратона на Shell, младите хора получават възможността да изследват фундаментални въпроси като:
Какви технически решения ще направят мобилността устойчива и достъпна за всички?
Кои свои качества трябва да променим, за да управляваме по-добре енергийните си нужди?
Как да запазим сегашното си ниво на комфорт и да дадем възможност и на други да достигнат до него, като същевременно осигурим една приемлива околна среда за бъдещите поколения?
И без да твърди, че има окончателни отговори на тези въпроси, Shell предлага на младите хора, които се интересуват от технологии, енергийни източници и транспорт, уникалната възможност да открият чрез практическа работа приемливи решения на глобалните предизвикателства.

Янез Поточник, Европейски комисар:
За мен е удоволствие да бъда част от инициативата на Shell Еко-маратон 2007. Това събитие символизира нашия подход към науката и изследванията в 21 век. Първо, то е насочено най-вече към учащите. Младите хора по природа са любознателни и иновативни. Те навлизат в един проект с няколко готови идеи и огромен ентусиазъм. Бихме направили всичко, за да видим най-доброто от техния свободомислещ дух. Събития като това ангажират младите и насърчават тяхното любопитство и изобретателност. Второ, Еко-маратонът на Shell показва как науката, изследванията и технологиите могат да ни помогнат да намерим реални решения на предизвикателствата пред нас. Промяната на климата е факт и днес ние се нуждаем от решения много повече, от когато и да било. Насърчаването на креативното мислене, свързано с възобновяемите енергийни източници е важна стъпка към едно устойчиво бъдеще с по-малко вредни емисии. Трето, това събитие показва, че науката е забавна и достъпна. Трябва да привлечем повече хора на нейна страна. С Еко-маратона на Shell със сигурност показваме приятната страна на науката! Пожелавам на всички участници успех в техните проекти и очаквам да видя идеите им за 2007 г.

 
Ключови думи:   shell
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте