XFE - Наименованието на GM за икономични автомобили

Общи 27 април 2008 | RS-Auto.bg A- A+ 1808 посещения | без коментари

Следвайки тенденция, започната от серия европейски автомобилопроизводители, General Motors разкри нова система за обозначаване на своите модели, а именно XFE, което ще рече (E)Xtra Fuel Economy. Тя вече дебютира с модела за 2002 година Chevrolet Cobalt. Колите, носещи логото XFE, притежават серия подобрения за оптимизиране на икономията на гориво, като за Cobalt конкретно може да се каже, че е един от най-ефективните компактни автомобили на пазара. Поне така твърдят от GM.

Cobalt с ръчна трансмисия дава разход на гориво от 6.9 л/100км за смесен разход, като в такова отношение по-добре се представя само Honda Civic. Въпреки всичко 2.2-литровият EcoTec двигател е един от най-големите агрегати в сегмента, като предоставя 148 к.с. и въртящ момент от 205 Нм.

GM не вдигаха особено много шум около своите горивоспестяващи технологии, но според чуждото издание AutoSavant колите притежават пренастроени двигатели, както и гуми с нисък коефициент на съпротивление. Тези конкретни подобрения идват стандартно за LS и 1LT моделите, като са маркирани именно с логото XFE.

Инициативата на GM е отлична, но реално трябва да се признае, че компанията дори малко закъснява с пускането на специална гама модели с оптимизиран разход на гориво. Volkswagen и Audi бяха едни от първите, представяйки съответно своите BlueMotion и e-series модели. Ford от своя страна представиха новата си гама ECOnetic. Дори луксозни марки като BMW и Mercedes Benz не изостанаха от тази тенденция, като имат своите собствени гами, а именно – Efficient Dynamics и FЕ съответно.

 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте