Антонов налива над 30 млн. евро в Saab

Общи 29 април 2011 | Speed-Press.com A- A+ 2985 посещения | без коментари

General Motors Co., която отново се беше възпротивила срещу финансовото участие на руския бизнесмен Владимир Антонов в Spyker Cars по повод борбата за Saab, вече прие сделката. Руснакът също даде зелена светлина на инвестицията в Saab вчера. Антонов ще вложи повече от 30 млн. евро за над 29,9-процентов дял от шведския производител.
Американският гигант продаде Saab на Spyker през февруари миналата година, но все още има значителни дялове в марката и лицензните й технологии, и затова сделката не беше възможна без тежката дума на GM.
Самият Антонов е заявил: „Накрая постигнахме чисти сметки и трябва бързо да продължим напред, за да осигурим кешов поток в Saab Automobile“. Засега още не е ясно колко бързо ще бъдат налични парите на руснака. Инвестиционните му планове все още трябва да бъдат одобрени от шведското правителство и Европейската инвестиционна банка, които са дали заем в размер на 217 млн. евро на Saab, гарантиран от държавата.
След излезли миналата година в шведските медии репортажи, свързващи го с пране на пари, Антонов, в качеството си на акционер в Spyker бе принуден да продаде дяловете си в холдинга, за да може холандската компания да купи Saab от GM. Тогава той отрече да е свързан с престъпността, а днес твърди, че името му е чисто.
Spyker възнамеряваше да продаде шведския завод на Saab в Тролхатан на Антонов, а после да си го върне чрез лизинг.
Миналия четвъртък говорителката на Saab Гунила Густавс бе заявила пред Automotive News, че преговарят и с евентуални китайски партньори, без да цитира конкретни имена.
Припомняме, че шведската автомобилна компания бе принудена да спре производството си в Тролхатен на 6 април, след като някои нейни доставчици се оттеглиха поради неуредени сметки. В момента Saab дължи около 300 млн. крони (49,1 млн. долара) на партньорски компании.

 
Ключови думи:   general motors, saab, saab automobile, spyker cars
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте