Българите отново втори в Европа в Shell Eco-marathon

Общи 23 май 2013 | Speed-Press.com A- A+ 4125 посещения | без коментари

Български отбор зае второ място в Европа на финалите на тазгодишното издание на инициативата за икономия на гориво Shell Eco-marathon 2013. Автомобилът с водородна горивна клетка на студентите от ТУ – София – Еко 2, измина 82,85 км с 1 кВтч енергия. Значим успех е и 24-тото място на учениците от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм, Чепеларе, в тяхното дебютно участие в състезанието.
ТУ - София доказаха уменията си да експериментират с различни източници на енергия при електромобилите от градски тип в Shell Eco-marathon и да постигат високи резултати. След като миналата година се класираха втори с техния автомобил с електрическа батерия, тази година те поеха предизвикателството да използват водород като източник на енергия.
В същата категория студентите от ТУ – София участваха и през 2011 г. , когато изминаха 63 км с 1 кВтч енергия и заеха четвърто място в Европа. Тази година с усъвършенстван автомобил те успяха да подобрят постижението си с 20 км.
„За нас второ място означава победа”, коментира Петко Недялков, мениджър на отбора на Технически университет – София. „Гордеем се с това, че в търсене на ефективни решения за по-интелигентно придвижване успяхме да подобрим собствения си резултат отпреди две години. В бъдеще предизвикателството пред нас е още по-голямо, защото, ако решим да продължим участието си с автомобил с горивна клетка с водород, ще трябва да надминем резултата от 145,7 км с 1 кВтч енергия на първия отбор в нашия клас – този от Нант, Франция“, допълни той.
Горд е и пилотът на електромобила - Атанас Кефсизов. „Тази година ние се състезавахме в по-трудна категория и с автомобил с комплексна технология – електроника, водород и горивна клетка. Аз като пилот трябваше да вложа изключителни умения в управлението му. Радвам се също, че сме пред победителя от 2012 г. с водород - университета от Твенте, Холандия.“
В своята първа година в състезанието за икономия на гориво електромобилът на учениците от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм от Чепеларе също постигна достойно представяне. Учениците изминаха 155,57 км с 1 кВтч енергия и се наредиха на 24-тото място от общо 36 отбора в тяхната категория. Те се състезаваха с прототип, задвижван с електрическа енергия и соларен панел. Победител тази година е френски отбор – „Паске“, който измина 1 224,1 км с 1 кВтч енергия и постави нов рекорд в своята категория.
За жалост третият български отбор, този на ТУ – Варна, не успя да се включи в състезанието поради проблеми с финансирането.
Shell Eco-marathon Европа 2013 се проведе от 17 до 19 май 2013 г. на градската писта в Ротердам, Холандия. 183 отбора от 24 страни се състезаваха с автомобили, проектирани и конструирани лично от тях, като поставиха пет нови паметни рекорда в историята на европейската надпревара.
Научете повече за състезанието на www.shell.com/ecomarathon/europe. Победители в Shell Eco-marathon Европа 2013
КАТЕГОРИЯ ПРОТОТИПИ
Бензин La Joliverie (FRA) 2,980.3 км/лДизел IUT GMP Valenciennes (FRA) 1,236.1 км/лВодородна горивна клетка Hogeschool van Amsterdam (NL) 342.2 км/1кВтчЕлектрическа батерия Lycee Pasquet (FRA) 1,224.1 км/1кВтчАлтернативен бензин INSA-UPS (FRA) 2,846.2 км/лАлтернативен дизел Getrudiscollege (NL) 314.6 км/л
КАТЕГОРИЯ ГРАДСКИ ТИП
Бензин Варшавски технологичен университет (POL) 334,2 км/лДизел Университет за приложни науки, Офенбург, Германия 315,4 км/лВодородна горивна клетка Политехнически университет, Нант, Франция (FRA) 145,7 км/лЕлектрическа батерия Lycee des metiers de l energie dans les systemes automatises (FRA) 376,2 км/1кВтчАлтернативен бензин ТУ Дания 612.3 км/лБензин Варшавски технологичен университет (POL) 334,2 км/л


 
Ключови думи:   shell, shell eco marathon
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте