Всичко за … MINI Rocketman Concept (Ново Видео)

Общи 25 февруари 2011 | Auto-Press.net A- A+ 3728 посещения | без коментари

Източник www.mini.bg

MINI Rocketman Concept пренася класическите характеристики на MINI в бъдещето

Още от старта на марката преди повече от 50 години MINI е символ за иновативни концепции за градска мобилност, в основата на които е креативното оползотворяване на пространството. По време на Международното автомобилно изложение в Женева (3 – 13 март 2011 г.) ще бъде представена нова концепция MINI Rocketman Concept, която пренася основните характеристики на марката в бъдещето по особено забележителен и иновативен начин. MINI Rocketman е с външните размери на класическото Mini, но е конструирано и оборудвано с технологии от бъдещето. Като 3+1 местен автомобил с 3 врати и дължина малко над 3 метра концепцията е ориентирана към основните изисквания за индивидуална мобилност в мегаполисите в XXI век и съчетава фундаменталните характеристики на марката в особено концентрирана форма. Хитроумна функционалност, въодушевяваща пъргавина, ненадмината ефективност и неустоим дизайн са съчетани в изключително атрактивна, насочена към бъдещето и в същото време типична за MINI автомобилна концепция на малък автомобил от премиум-сегмента.


Дизайнът на MINI Rocketman е разработен с традиционната за марката самоувереност и иновативна сила пренасяйки класическите добродетели на марката върху една насочена към бъдещето автомобилна концепция. Иновативният характер на прототипа е подчинен на последователно олекотената конструкция и пуристкото, насочено към максимална радост от шофирането и най-висока гъвкавост оборудване на интериора. Оптимизираното тегло се дължи на Spaceframe-конструкцията от карбон, чиято характерна повърхностна структура се вижда както в областта на предната част и вратите, така и в интериора. Тя осигурява идеални предпоставки за изключителна ефективност. Така например при MINI Rocketman Concept е постигнато интегриране на задвижването, което гарантира повишена пъргавина при ускорение, съчетана със среден разход на гориво от около 3 л/ 100 км.


Качването в MINI Rocketman Concept се облекчава от широко отварящите се врати с панти с два шарнира и вградени прагове. Типичните за MINI силно оформени седалки с олекотена конструкция могат да бъдат подредени в различни конфигурации, така че по желание да може да се насладите на максимална радост от шофирането за двама, да се постигнат комфортни условия за трима пътника или дори да се осъществи изключително ефективно разделение на пространството при четири седалки. Транспортния капацитет на багажника също толкова гъвкаво може да се пригоди към конкретните нужди. Разделения на две части заден капак се състои от закрепен на покрива и отварящ се нагоре сегмент и долна част, която излиза от каросерията като чекмедже.


Концепцията на управление на MINI Rocketman Concept също е ориентирана към многостранните изисквания на модерната целева група, за чиито мобилни нужди са характерни желанието за радост от шофирането, гъвкавите възможности за употреба на автомобила и всеобхватната свързаност с личното пространство. Централният елемент за управление може да бъде свален от автомобила и конфигуриран на компютър, за да може навигацията, музикалната програма или данните с контакти за мобилната комуникация да бъдат актуализирани още преди самото пътуване.


За дизайна на каросерията на MINI Rocketman Concept е характерна авангардната интерпретация на типичните за марката елементи. Принципът за предоставяне на максимално просторен интериор на минимална площ, характерен още за класическото Mini, се пренася към изискванията за мобилност на урбанистичните центрове на XXI век чрез използването на иновативни технически решения. MINI Rocketman Concept има дължина от 3,419 метра, с което превъзхожда своя прародител, представен през 1950 г. само с няколко сантиметра в предната и задната част. Широчината на автомобила, включително страничните огледала, е 1,907 метра, а височината е 1,398 метра. При пропорциите също се отбелязват значителни прилики както с класическото Mini, така и актуалните модели на марката. По този начин типичното за марката излъчване получава ново изражение и концепцията категорично се разпознава като MINI.


И при прототипа характерният език на формите осигурява избраната интерпретация на едно мощно и динамично излъчване. Изразително моделираните повърхности, големите колела и очертаната от прави линии основна форма позволяват на MINI Rocketman Concept да изглежда подчертано стабилен. Освен пропорциите принадлежността към марката веднага се разпознава и благодарение на неподражаемите дизайнерски решения. В предната част доминират кръглите фарове с голяма площ и оградената с хромирана рамка радиаторна решетка. И докато външният контур на фаровете отговаря на обичайната визия, то структурата на светлинните източници във вътрешността е модернизирана специфично. Разположените централно LED осигуряват дългите светлини. Както и при актуалните серийни модели на MINI, мигачите са интегрирани във фаровете.


Като размери фаровете на прототипа отговарят на тези при актуалния модел MINI, но поради малката челна площ на автомобила те изглеждат особено големи. Като уникални детайли на дизайна на MINI те символизират основните ценности на марката, които са останали незасегнати и при новата автомобилна концепция, представена от прототипа. Около фаровете, на предната броня, както и в областта на радиаторната решетка освен лакираните и хромирани повърхности се виждат и елементи от карбоновия Spaceframe. По този начин характерната структура на повърхността демонстрира иновативния конструктивен принцип на прототипа.


Благодарение на големите колела и разделената на три части структура на автомобила, преминаващата по цялата дължина на автомобила остъклена площ и поставен върху нея покрив страничната визия също подчертава познатото излъчване на серийните модели на MINI. Стесняващата се към задната част остъклена площ подчертава динамичната клиновидна форма на каросерията, която още на пръв поглед подсказва за спортния и пъргав характер на автомобила. Високата странична линия, която при MINI е акцентирана от преминаваща около целия автомобил хромирана рамка, при MINI Rocketman Concept е изпълнена под формата на светлинна лайстна. Поради това мощният силует на прототипа привлича погледите още по-интензивно.


18-инчовите джанти на прототипа също не оставят никакво съмнение, че стабилното поведение на пътя и спортната управляемост на MINI играят съществена роля и при автомобил с намалени размери. Разработените специално за MINI Rocketman Concept джанти с оптимизирано тегло се отличават с особено аеродинамичната си, затворена повърхностна структура. Джантите с карбонов крилат контур също допринасят за намалението на аеродинамичното съпротивление. Алуминиевата декоративна лайстна на борда на джантата поставя чаровен визуален акцент.


Сред иновациите, които са особено важни както за дизайна, така и за функционалността на прототипа, са и двете странични врати. Поради своята дължина и специфичното разположение на праговете те осигуряват особено комфортен достъп до всички седалки, които са на разположение в MINI Rocketman Concept. При отваряне вратите се изместват встрани заедно с праговете, така че водачът и неговият спътник могат директно да достигнат седалката и да се настанят комфортно. Необичайната им концепция значително облекчава и достъпът до задните седалки. Благодарение на Spaceframe-конструкцията от карбон, както и особено устойчивата на усукване структура на дъното на автомобила новаторското разположение на страничните прагове е комбинирано с екстремно висока здравина на каросерията.


Освен това особено високотехнологичният механизъм за отваряне позволява на пътниците да се качат удобно в автомобила дори и в тесни паркоместа. Окачените в предната си част врати са оборудвани с панти с два шарнира, което позволява голям ъгъл на отваряне дори и в тесни пространства. Иновативният характер на този елемент се забелязва и при затворена врата. Изработените от карбон шарнири видимо се открояват на фона на каросерията поради формата и цвета си. По този начин MINI Rocketman Concept прави стилистични препратки към класическото Mini, чиито външни панти на вратите също са се превърнали в неповторим дизайнерски елемент.


Задните светлини на MINI Rocketman Concept са изпълнени като трапецовидни дъги, в които са интегрирани всички светлинни функции. Сигнализиращата функция е осъществена с проекторна техника. Основата на светлините проектира габаритните и спирачните светлини, както и мигачите върху каросерията. Поради високата яркост на използваните LED-източници с тази концепция дори и при индиректно осветление се гарантира познатата и необходима за сигурността интензивност на светлинните сигнали.


MINI Rocketman Concept впечатлява с необичайна светлинна концепция и в областта на покрива. Изцяло стъкленият покрив е разделен от осветени дъги, които символизират мотива на британския национален флаг Union Jack. При неосветено състояние надлъжните, напречните и диагонални дъги светят в порцеланово бяло. В тъмното вградените в тях световоди осигуряват приятно индиректно осветление на интериора на MINI Rocketman Concept, както и много ефектен външен нощен дизайн.


Светлият цвят на покрива и лакираните в порцеланово бяло корпуси на страничните огледала са в чаровен контраст с лакираната в Bermuda, топъл сив цвят, останала част от каросерията на MINI Rocketman Concept. Характерни допълнителни акценти се поставят и от изпълнените в карбонов стил компоненти в предната част и в областта на вратите.


Благодарение на креативния дизайн и иновативните технически решения при оформлението на багажника MINI Rocketman Concept открива нови възможности за гъвкавост и за ефективно оползотворяване на наличното предлагане на място. Разделеният на две части заден капак на прототипа се състои от закрепен на покрива и отварящ се нагоре сегмент и долна част, която излиза на 350 милиметра от каросерията като чекмедже. То е последователно развитие на отварящия се надолу заден капак при класическото Mini. Благодарение на този конструктивен принцип се осигурява достатъчно място за багаж дори и при натоварен с четирима пътника автомобил. MINI Rocketman Concept буквално увеличава размерите си при товарене.


Интелигентната конструкция на сгъване позволява товарното чекмедже на MINI Rocketman Concept да се затваря както нагоре, така и към пространството за пътниците. По този начин съдържанието му е невидимо при пътуване и е защитено от метеорологичните условия. При нужда е възможно и товарене откъм пространството за пътниците. Освен това отвореното нагоре чекмедже може да служи и като заден багажник. Специалните приставки облекчават транспортирането на сноуборд и други обемисти спортни уреди. Освен това достигащият до покрива стъклен заден капак допринася за гъвкавостта при товарене. Тя е свързана с каросерията с централно разположена панта с вграден газов амортисьор и може да бъде отваряна дори и когато задният багажник е натоварен.


Максималната многостранност при различни ситуации се осигурява и от разположението на седалките и органите за управление в пътническото отделение на MINI Rocketman Concept. Седалките с оптимизирано тегло и типичното за MINI оформление предлагат високо ниво на комфорт и оптимална странична опора, дори и при спортен стил на шофиране. Предлагането на място за водача и неговите спътници може да бъде променяно в зависимост от нуждите. Трите регулируеми надлъжно единични седалки позволяват удобно пътуване с голям простор за главите, краката и раменете. Освен това имате на разположение и още една седалка отзад, чиято облегалка може да се сгъва напълно, за да послужи за поставяне на багаж.


За да се определят свързаните с ежедневието възможности за ползване на интериора на прототипа, са разработени три мобилни сценария. При подреждането, разработено специално за спортното изживяване при шофиране, на MINI Rocketman Concept предлага идеален простор за водача и пътника до него. Предните седалки са изместени изцяло назад. За да се осигури идеална позиция за водача за още по-интензивно изживяване при шофиране, арматурното табло може да се регулира надлъжно.


Когато се налага да се качи още един пътник, седалката до водача може да се измести напред. Тя заема позиция, изместена леко напред спрямо тази на водача. Мястото за краката на пътника до водача се намалява до познатото от MINI пространство, но за сметка на това зад него се освобождава не по-малко просторно място на задната седалка. MINI Rocketman Concept предлага практично решение и за пътуване на четирима пътника. След като водачът премести седалката си и арматурното табло в стандартната позиция, то второто място отзад може да се ползва, поне за кратки пътувания, от още един пътник.


Голямата гъвкавост на интериора е комбинирана с пуристко оформление, което подчертава както уникалният стил на марката, така и насочените към бъдещето технологии на автомобила. Изборът на материали и структурата на тапицериите в интериора са подбрани така, че да създадат усещане за модерна функционалност и лекота. В областта за краката на средната конзола се вижда карбоновата структура на рамата на каросерията.


Модернизирането на характерния език на формите в интериора на прототипа се подчертава и от новаторската интерпретация на типичните за MINI дизайнерски елементи. Дръжките за затваряне на вратите и поставките са оградени от декоративни елементи, чиято елипсовидна форма преминава през средната колона и достига до задната част на автомобила. По този начин оформлението на повърхностите дава визуални сигнали за гъвкавото разпределение на пространството и за колективното изживяване при шофиране в интериора на MINI Rocketman Concept.


В интериора кожените тапицерии и блестящите повърхности са комбинирани с подлакътници и декоративни лайстни от пресована и нагъната специална хартия. Декоративните лайстни разполагат със задно осветяване, осъществено от захранвани с LED световоди. Особено хармоничната атмосфера се осигурява и от разположената по линията на прозорците светлинна лента, която обгръща целия интериор.


Концепцията за управление, разработена за MINI Rocketman Concept, обединява типичните за MINI принципи, новаторските функции и насочената към бъдещето ергономия за още повече радост от шофирането на къси и дълги разстояния. За оборотомер и дисплей на бордния компютър служи уредът в кокпита, разположен над волана и директно пред погледа на водача. Централният инструмент с голяма площ и пръстен по периферията, който служи за километраж, както и мултифункционален цветен дисплей, като систематика на подредбата на уредите в автомобила отговаря на актуалните серийни модели на MINI.


И докато при актуалното MINI освен мултифункционалните бутони на волана за управление на навигационните, развлекателни и комуникационни функции на автомобила служи и един джойстик на средната конзола, то при MINI Rocketman Concept всички органи за управление са събрани на волана. По този начин конструкторите последователно са се придържали към концепцията за опростено и интуитивно управление. Повече от всякога досега водачът може да управлява максимален брой функции, като при това и двете му ръце остават на волана.


За елементарните команди като регулиране на силата на звука на аудио-системата или приемането на входящи разговори е достатъчно натискането с палец на съответния мултифункционален бутон на лявата спица на волана. Освен това на дясната спица на волана е монтиран Trackball. Този елемент от управлението на компютрите позволява особено многостранни поредици от команди. Така например при хоризонталното му въртене се извършва смяна на менютата, а при вертикалните движения – прелистване на списъци. Избраната функция се потвърждава с натискане на Trackball-а. При избрани функции, напр. достъп до интернет от автомобила, курсорът може да се движи във всички посоки по дисплея чрез въртене на Trackball-а с палец.


Графичното изобразяване на цветния дисплей на централния инструмент е по- многостранно, по-висококачествено и по-брилянтно от всякога досега. Графиките с висока резолюция и триизмерна визия създават нови възможности за управление на функциите чрез Trackball-а и дисплея. В зависимост от желанията на водача и ситуацията на пътя особено важните изображения и съобщения изпъкват на преден план, докато останалите указания остават видими на по-заден план. По този начин бързата и интуитивна смяна между изобразяването на навигационната карта, програмата за избор на музика и списъка с контакти в телефона се облекчава значително.


Представените при MINI Rocketman Concept системи в областта на навигацията, комуникацията и развлеченията са последователно развитие на функциите, които вече се предлагат в актуалните серийни модели благодарение на MINIConnected. Благодарение на интелигентното свързване автомобилът се превръща в мобилна част от индивидуалния свят на водача. Интернет базираните комуникационни услуги, свързаната навигация и почти безграничните възможности за разширяване на развлекателната програма създават важни предпоставки за максимална радост от шофирането, комфорт и сигурност. Разработените за MINI Rocketman Concept органи за управление издигат възможностите за индивидуализирано ползване на тези функции до ново ниво. Интегрираният в централния инструмент и демонтирамуемият блок за управление за комфортните и функции за свързаност може да бъде конфигуриран преди пътуването на компютър, за да може по най-удобен начин да прехвърлите в автомобила нови музикални файлове, навигационни цели или контакти за мобилната комуникация и достъпа до интернет.


Благодарение на тази иновационна система за управление радостта от шофирането на MINI повече от всякога досега се превръща в неразделна съставна част от личния стил на живот. Независимо дали сте у дома, на работното място или пътувате – навсякъде имате достъп до информация, впечатления, данни, контакти или медии за мобилно ползване. Мобилният блок за управление, наречен MINI Rocketman Concept Seed, съхранява телефонните номера и имейл-контактите, както и навигационните данни, интернет-адресите и цели сайтове или съобщения от социалните мрежи, музикални файлове, снимки и видео. По този начин новите цели, важните контакти, актуалната информация, завладяващата музика или вълнуващите впечатления директно повишават радостта от шофирането на MINI. Разширената свързаност осигурява обогатяване на ежедневието и в обратната посока – благодарение на MINI Rocketman Concept Seed натрупаните по време на движение контакти или онлайн-връзки стават достъпни и извън автомобила.


Благодарение на иновативните идеи MINI Rocketman Concept реализира типичните принципи на класическото Mini. И още веднъж позволява прехвърлянето по автентичен начин на креативността на дизайна на MINI, основните качества и ценности на марката върху насочена към бъдещето автомобилна концепция. Като визия за градската мобилност на бъдещето MINI Rocketman Concept впечатлява с увереното си излъчване, изненадващата гъвкавост, ориентираната към лайфстайла функционалност и идеалните предпоставки за пъргави и в същото време динамични възможности на пътя.

Видео

MINI остава вярно на себе си и при новия формат на концептуалния прототип. Преди повече от 50 години първият модел на марката предизвиква революция в сегмента на малките автомобили. Тогава класическото Mini отговаря най-последователно на изискванията на градската мобилност, като свързва радостта от шофирането и индивидуалния стил по такъв начин, че успява да се превърне в легенда. Днес MINI отговаря по уникален начин на желанията на взискателните целеви групи, които търсят креативно оползотворяване на пространството, въодушевяваща управляемост и премиум-качество. MINI Rocketman Concept ни позволява да видим как тази комбинация ще изглежда в бъдещето. С иновативните си технологии и креативни решения прототипът демонстрира ненадминатата компетентност на марката при разработката на автомобилни концепции, които предлагат максимална многостранност в интериора при минимални външни размери – и в същото време гарантират максимална радост от шофирането.

 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте