Джон Съртис стана сър

Общи 30 юни 2008 | Auto-Press.net A- A+ 1806 посещения | без коментари

Британската кралица Елизавета II награди с висшата награда на империята единственият пилот в света, който за цялата история на моторните спортове е успял да спечели световните пистови титли, както зад волана на формула, така и на две колела.
Световният шампион във Формула 1 за 1964 година Джон Съртис е вече притежател на приставката сър към името си и е носител на висшата награда на Обединененото кралство - орденът на Британскатай империя.

Преди да премине в света на Формула 1, той седем пъти е бил световен шампион по пистов мотоциклетизъм в класовете 350 и 500 куб.см - 1956, 1958-1960-a.

Съртис дебютироа в "кралските гонки" в 1960-а година в състава на Lotus, след това се състезава с болиди на Cooper и Lola, принадлежаyи на частни британски отбори, а в 1963-а преминава във Ferrari. В историята сър Съртис влиза не само като световен шампион - през 1967-а, като заводски пилот на Honda, печели Гран При на Италия на легендарното трасе в Монца и това е втората победа на японската марка във Формула 1.

Съртис печели победи не само в Гран-При и в мотоциклетни състезания - успешно стартира и в надбягванията с прототипи, има победи в Себринг, Нюрбургринг и Монца. През 1965-а попада в тежък инцидент на канадската писта Моспорт, получава травма на гръбнака, която го поркира за доста седмици на болничния креват.

След оздравяването си се връща на пистата, печели още три Гран При-та, а в 1970-а основава собствен отбор Surtees, три години кара автомобили собствена конструкция без особенни успехи, но тимът му остава в световния шампионат до края на 70-е години.

През 1996-а, Съртис влиза в International Motorsports Hall of Fame. Международната мотоциклетна федерация FIM го почита като Гран-При "Legend" през 2003-а. Джон Съртис не се отделя от мотоциклетизма, като взима участие в състезанията с kласически мотоциклети. Съртис е още част от света на спортния автомобилизъм като президент на отбора на Великобритания в шампионата A1 Grand Prix racing series. Синът му Хенри стартира в шампионата Formula BMW UK за тима Carlin Motorsport и има там седмо място през миналата година.

 
Ключови думи:   ferrari, honda, lola, lotus, quot
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте