Жертвите от катастрофи с камиони у нас намаляват

Общи 30 май 2012 | Speed-Press.com A- A+ 8045 посещения | без коментари

През първата година на информационната кампания „Малки и големи заедно на пътя“ в катастрофи с камиони у нас са загинали 6 души по-малко. Това показва официалната статистика на Пътна полиция при ГД „Охранителна полиция“. От март 2011 - март 2012 при ПТП с участие на тежкотоварен автомобил има 59 загинали, докато за аналогичния период от предишната година броят им е бил 65. Катастрофите с влекач също са отнели 3 живота по-малко. Две по-малко са жертвите в ПТП с камион в района на София, като от 5-те са намалели на 3, отчитат от Пътна полиция при СДВР.
Националната кампания „Малки и големи заедно на пътя“ за повече толерантност между шофьорите на леки и тежкотоворни автомобили и повишаване сигурността на пътя стартира през 2011 година. Тя е инициирана от „Волво България“ с подкрепата на Министерство на вътрешните работи – Пътна полиция, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, десетки общини, неправителствени и браншови организации, медии и др. Основната цел на инициативата е намаляване на жертвите чрез повишаване на информираността и разбирателството между различните участници в движението.
За периода на кампанията жертвите от всички ПТП в страната са намалели от 820 на 658. От Пътна полиция отчитат и спад на общия брой катастрофи, в които има пострадали. От 7105 те са намалели на 7004 или са със 101 по-малко. Делът на ПТП по вина на камион остава сравнително нисък – под 8% от всички регистрирани.
Данните на контролните органи показват още, че основните причини за ПТП по вина на камион са отнемането на предимство, несъобразена или превишена скорост, както и неправилното движение назад, при което пешеходци и колоездачи често попадат в т.нар. мъртва зона на водача. За разглеждания период март 2011 – март 2012 година при 1,8% от произшествията по вина на камион, шофьорът е уличен в употреба на алкохол. При шофьорите на леки автомобили, предизвикали катастрофи, процентът на тези с положителна проба за алкохол е по-висок – близо 4,3%.
От днес в ефира и социалните мрежи се завърта и ТВ клипът на кампанията. Активен вече е и новият сайт на Малки и големи заедно на пътя – betolerant.info. Организаторите отново предвиждат национална радио кампания и разпространение на 500 000 стикера за леки автомобили и камиони с посланието „Бъди толерантен!“. Те ще се разпространяват в касите на ЕasyPay и магазините на Multirama в цялата страна. Ще бъдат подновени над 2600 стикера на колите на обществения транспорт в София и други големи градове. Желание да се включат в инициативата са проявили още десетки общини.
През 2012 година пилотно ще стартира и специален обучителен модул „Малки и големи заедно на пътя“ в избрани школи за курсове за шофьори на леки автомобили. Те ще получават и наръчник с лесни за разбиране и прилагане съвети за безопасното движение на малките и големите на пътя.

Видео

 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте