Когато гумите засвирят по асфалта

Общи 07 януари 2014 | Speed-Press.com A- A+ 4460 посещения | без коментари

Чували сме за песента на колелетата, за музиката на двигателя, преди години в София имаше и „пеещи фонтани“. А знаете ли, че има и такива пътища? Какво представляват ли? Ами най-обикновено асфалтирано шосе, набраздено от линии с различна широчина и дълбочина. От движението на автомобил по тях се получават звуци с различна честота, а хората в купето чуват определена мелодия, ако колата се движи с предписаната от знаците скорост обаче. Както се казва – асфалтът става струна, а колелата играят ролята на едно доста тежичко перце. Този своеобразен музикален инструмент се нарича асфалтофон.
За първи път такива музикални пътища се появяват през октомври 1995 г. в Дания. Днес такива трасета има на четири места в света – в споменатата Дания, Япония, Южна Корея и САЩ. Най-много са в Страната на изгряващото слънце - над 20. За да не останат по-назад, и руснаците са се заканили да въведат такива. За да не бъде обаче тази екстра неочаквана изненада, която да стресне шофьора, приближаващият музикален участък е обозначен със съответния знак (на снимката).
Не знаем каква е ползата или вредата от тях, но пък звучи любопитно. Може би е някакъв вид награда за това, че спазваш правилната скорост, ако чуеш „Ода на радостта“ в изпълнение на твоя автомобил.Видео

 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте