Къде е най-скъпо горивото?

Общи 25 януари 2011 | Auto-Press.net A- A+ 3274 посещения | без коментари

Ако кажете в България, със сигурност ще сбъркате. Със следните редове не искаме да наливаме вода в мелницата на Лукойл, но има страни в света, където за горивото се плаща по-скъпо, дори и от страните на Обединена Европа, където горивото е сред най-скъпите консумативи в света.

По данни на изследователския отдел на парламента на Израел /има и такива в развитите страни/, жителите на страната плащат по-скъпо за горивото, което е поскъпнало в страната с 52% от 2005-а година насам. В същото време в Европа цената е скочила "само" с 39%. Дизелът е поскъпнал почти двойно за същото време в еврейската държава.

В Европа литър бензин струва средно около 1.3 евро, а в Израел - 1.55 евро, като цели 56% в цената на горивото отиват във вид на данъци и акциз в държавния бюджет.

Ето и малко сравнение на цените на горивото у нас и някои европейски държави - Австрия - бензин - 1,26 евро, дизел 1,20, Чехия - 1,13 - 1,17, Франция - 1,48 - 1,33, Англия - 1,47 - 1,46, Гърция - 1,57 - 1,36, България - 1,13 - 1,17 евро.

Друг е въпросът какво се получава като минимална заплата там и тук, а съвсем трети е въпросът за монополното положение на Лукойл на нашия пазар и начинът на ценообразуване използван от него, да не говорим за свръхпечалбите, идващи от монопола върху производството.

 

50 години Jaguar E-Type 50 години Jaguar E-Type
25 януари 2011
BMW пуска Х1 M Sport BMW пуска Х1 M Sport
25 януари 2011
 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте