Лая Санц - триумфът на дебютантката в Дакар!

Общи 31 януари 2011 | Auto-Press.net A- A+ 6655 посещения | без коментари

Разказът за Дакар 2011-а започнахме малко преди Нова година с вестта за намерението на младата испанка Санц под ръководството на легендата Жорди Аркаронс да спечели дамската купа в прочутото рали и ще го приключим с нея. Момичето изпълни обещанието си - при първото си участие не само достигна финала, успя да победи при дамите и зае 39-то място в генералното класиране, оставяйки зад себе си десетки други мотоциклетисти!

На финала Лая, чието пълно име Еулалия Санц Пла-Гилбер, естествено се разплака и през сълзи сподели: "...Сбъдна се мечтата на живота ми...Всички знаят, че съм влюбена в Дакар и всички ми говореха колко е сложно да се състезаваш в него. Но с такъв учител като Аркаронс знаех напълно какво да очаквам. Сега главата ми е препълнена от мисли, че дори не знам какво наистина да мисля - в момента съм на деветото небе. Искам да благодаря на всички, които ми помогнаха и най-вече на Жорди и цялото ми семейство".

Наистина има за какво да благодари на 48-годишния ветеран Лая. Той имаше преди 16 старта в Дакар, заради нея отново се реши да тръгне в състезанието, като буквално преведе за ръка през препятствията на трасето 26-годишната си ученичка и дори остана в класирането 41-и, финиширайки с разлика от само пет минути след нея. Аркаронс дори й позволи да го води в няколко етапа, но в 10-ия, "водейки" го тя изостана от него на 25 минути...

Последният Дакар по мнение на всички е бил най-тежкият за цялата история на ралито и това, че Санц успя да го пребори само по себе си е подвиг. След нея завършиха 50 мотоциклетиста, а почти 80 /половината от стартиралите/ не успяха да стигнат до финала. В повечето етапи испанката успяваше да покаже времена между 41-о - 45-о място и веднъж финишира 35-а. В началото карането, наложено й от Аркаронс бе тактическо, но нито веднъж нямаше място за етап по-ниско от 55-о.

Във втората половина на състезанието Лая взе инициативата при жените в свои ръце, поведе в дамското класиране, изпреварвайки миналогодишната победителка шведката Ани Сил, като и слагаше по 30 минути или час на етап, довеждайки преднината си до два часа. Към края на състезанието шведката имаше и проблеми с техниката, довели до финално класиране на 83-о място и последното четвърто при дамите. Втората в класирането, холандката Мариям Пол е 66-а в общото класиране и на 11 часа от Лая. Трета завърши Силвия Джанети, на 36 часа е 21 минути от испанката.

По време на награждаването испанката заяви смело, че това е само началото и смята догодина да премери сили дори с лидерите, като целта и щяла да бъде влизане в топ 10 на генералното класиране!

 
Ключови думи:   quot
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте