Легендите C и D-type отново на Гудууд и Ринга

Общи 23 март 2012 | Speed-Press.com A- A+ 4505 посещения | без коментари

Jaguar отново се завръща на пистата! Двата легендарни състезателни модела на марката C и D-type ще зарадват любителите на високите скорости по трасетата на Гудууд и Нюрбургринг за първи път от 56 години насам. Те са част от атракциите по случай 60 годишния юбилей от първото внедряване на дискови спирачки в автомобилите Jaguar. През 2012 г. компанията празнува още един юбилей – 10 години от първата алуминиева монококова конструкция, заимствана от космическите технологии и използвана за първи път в моделите XJ и XK, които изобщо не са първите „котки“ изпреварили времето си.
Още през далечната 1935 г. SS Jaguar 100 прави истински фурор със своя дизайн и технически характеристики. Цяла Великобритания е в еуфория. С 3,5-литровия си двигател този модел ускорява по-бързо от всеки друг, а цената му е наполовина от това, което хората очакват. Още тогава думата Jaguar започва да се носи от уста на уста, а търсенето е толкова голямо, че инженерите на компанията са принудени да сменят дървеното шаси на автомобила с метална конструкция, за да намерят достатъчно материал. Днес, 77 години по-късно, “котката“ отново представя автомобил от друга епоха. Концептът C-X16 е кралят от бъдещето, който силно разтресе трона на германците.
Глобалният бранд директор на марката Адриан Холмарк загатна, че съвсем скоро Jaguar ще ни представи модели, за които само сме си мечтали. Той подчерта, че за да има една компания успешно бъдеще, тя трябва да познава добре своето минало. Затова Холмарк днес с умиление си спомня за Сър Стилинг Мос и Норман Дюис, внедрили през 1962 г. първите дискови спирачки в C-type. Още същата година моделът печели първо място на годишното европейски рали състезание в Реймс, Франция. По-късно C-type покорява и Нюрбургринг, една от най-трудните писти в света. До ден-днешен всички съвременни автомобили Jaguar се тестват на това трасе, преди да бъдат одобрени за експлоатация.
През септември тази година легендарният C-type, придружен от не по-малко известния D-type ще участват в автомобилния събор за стари автомобили в Гудууд.

 
Ключови думи:   jaguar, ss
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте