На този ден - възстановяват Mille Miglia след Втората световна война +видео

Общи 21 юни 2011 | Auto-Press.net A- A+ 2040 посещения | без коментари

След прекъсването на военните години, донесли невъобразим хаос в Европа, се провежда първото следвоенно рали Mille Miglia през 1947 г. в Бреша, Италия.



"Хилядата мили" /Mille Miglia/ е рожба на автомобилния клуб на Бреша, основан през 1926-а от Франко Мацоти и граф Аймо Маги. Бреша е важен център на автомобилния спорт още от началото на века и за да има свое важно събитие, след като Монца край Милано е избрана за мястото на Гран При на Италия, брешанци издействат от фашисткия режим разрешение за провеждане на състезание по маршрута Бреша - Рим - Бреша с дистанция 1600 км /към 1000 мили/ по националната пътна мрежа.

Първото състезание се провежда на 26 и 27 март 1927 със 77 участника и всички водещи италиански пилоти, както и с участието на фирмени пилоти на Peugeot. Три автомобила на местната фирма Officine Meccaniche (OM) се нареждат на първите три места, като победителят Джузепе Моранди изминава дистанцията за 21 часа и 5 минути със средна скорост от 77 км/ч.



След катастрофата през 1938-а, при която загиват 10 зрителя, седем от които деца, правителството на Бенито Мусолини забранява състезанието и то не се провежда през 1939-а, но е възстановено през 1940-а, след което следва прекъсването заради войната. На 21-и юни 1947 г. на старт застават 155 автомобила. Силна буря разрушава амбицията на фаворита Тацио Нуволари с неговия кабриолет Cisitalia и победата спечелва Клементе Биондети с Alfa Romeo.

През цялото време на съществуването си състезанието е доминирано от италиански пилоти и популяризира марките Alfa Romeo, Ferrari и Maserati. Само три пъти е печелено от чужденци - през 1931-а от Рудолф Карачиола, през 1940-а от Хушке фон Ханщайн и през 1955-а от сър Стърлинг Мос.



През 1957-а пилотът Алфонсо де Портаго пука гума и загива, като погубва освен себе си, навигатора и още 10 зрителя. Три дни след това италианското правителство отново забранява състезанието, както и всички други подобни по обществените пътища.

През 1977-а състезанието е възстановено като рали за олдтаймъри - Mille Miglia Storica и има характер на светско хай-лайф събитие.

 
Ключови думи:   mille miglia, officine meccaniche, peugeot
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте