Национална кампания на Каменица АД „Алкохолът е лош шофьор” призовава да НЕ шофи

Общи 14 октомври 2008 | Auto-Press.net A- A+ 1121 посещения | без коментари

В рамките на инициативата ще бъде организиран специален тест драйв с автомобил симулатор

София, 13 октомври 2008 г. Алкохолът е лош шофьор е името на национална кампания за безопасно шофиране, която стартира през октомври. Неин инициатор и организатор е Каменица АД и брандът Каменица 0% - единствената безалкохолна бира в България. Партньори на инициативата са КАТ и СБА.

Стартът на Алокохолът е лош шофьор беше обявен на официална пресконференция на 13 октомври – Европейският ден за пътна безопасност. Както подсказва и името й, кампанията има за цел да покаже по достъпен начин негативния и пагубен начин, по който алкохолът влияе върху поведението на пътя и с това да допринесе за намаляване броя на тежките катастрофи вследствие шофирането в нетрезво състояние.

Причината да реализираме социалната кампания Алкохолът е лош шофьор е това, че алкохолът като причина за пътно-транспортни произшествия е сред най-рисковите фактори при управление на автомобил, коментира генералният мениджър на Каменица АД Анатолий Попов. Статистиката на КАТ* показва, че всяка година у нас се регистрират над 300 тежки катастрофи, около 40 българи загиват на пътя, а над 200 са тежко ранените. Тази плашеща статистика провокира желанието и силите на екипа ни да организираме Алкохолът е лош шофьор и да покажем ужасяващите последици от безотговорното поведение, каквото е шофирането след употреба на алкохол.

Като производител на бира, включително и безалкохолната Каменица 0% ние се чувстваме отговорни за заявим: Уважаеми шофьори, дори когато съдържанието на алкохол в кръвта Ви е под законовия лимит, зад волана на Вашият автомобил сте не Вие, а изпитият алкохол. А алкохолът, както показват паметниците по пътищата, е лош шофьор. Кампанията Алкохолът е лош шофьор залага на посланието за разумна консумация, самоконтрол и мярка, което е първата и основна стъпка към намаляване броя на тежките катастрофи в следствие употребата на алкохол, без да шокира със станалите традиционни напоследък мрачни визии.

Билбордове с различни визии, които представят по нестандартен начин негативните последици от употребата на алкохол, вече привличат вниманието на водачите в 6 от най-големите градове в страната. Постери с посланията на кампанията призовават за разумно шофиране във всички бензиностанции на Ромпетрол в страната. Посланието на кампанията Алкохолът е лош шофьор ще се популяризира и чрез стикери, които партньорите на кампанията КАТ и СБА ще раздават през 2008/2009 година.

В рамките на Алкохолът е лош шофьор се предвижда и специален тест драйв с автомобил – симулатор. Той ще се проведе на 19 октомври 2008 г., неделя, на площад Александър Батенберг в столицата, между 10,00 и 15,00 ч. Събитието е отворено за всички желaещи, навършили 18 години.

Нестандартният тест драйв дава възможност на участниците да управляват автомобил, който симулира шофиране в нетрезво състояние и имитира реалните реакции на шофьора, в резултат на употребата на алкохол. Тест драйвът е напълно безопасен - организаторите са поканили и инструктор, който ще съдейства по време на учебното шофиране.

Допълнение към кампанията е и специално създаден за целта уебсайт - www.alcoholbaddriver.bg. Той съдържа полезна информация, важни съвети и факти, свързани с употребата на алкохол при шофиране. Уебсайтът предлага отговори на често срещани въпроси и в същото време опровергава широко разпространени заблуди, свързани с употребата на алкохол в контекста на шофирането. Част от съдържанието на сайта е и специален калкулатор, достъпен и през повечето модели мобилни телефони, който дава възможност на всеки желаещ да изчисли промилите алкохол в кръвта си преди да седне зад волана.

www.alcoholbaddriver.bg ще продължи да съществува и след месец ноември. Организаторите на Алкохолът е лош шофьор са убедени, че информацията в него би могла да спаси човешки живот във всеки един момент, по всяко време на годината.

Каменица АД е единствената пивоварна компания, която през 2007 г. откликна на призива на Министерство на транспорта и Европейската Комисия и заедно с други отговорни компании се присъедини към принципите на Европейската Харта за Пътна Безопасност под егидата на Европейската Комисия и Европейската инициатива Да спасим 25 000 човешки живота до 2010 г.
------------
* Данните за броя на катастрофите в следствие шофиране в нетрезво състояние, броят на жертвите в тях и тежко ранените са предоставени от КАТ и представляват средните стойности за 2006 г., 2007 г. и първото полугодие на 2008 г.

 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте