Ники Лауда "Карането на Хамилтън ще приключи с някой убит!" +видео

Общи 15 юни 2011 | Auto-Press.net A- A+ 5625 посещения | без коментари


Трикратният световен шампион във Формула 1 Ники Лауда е предупредил официално FIA, че ако не вземе мерки да намали пистовата агресия на пилота на McLaren-Mercedes Люис Хамилтън, може "да приключи със смъртен случай". През последните две състезания Хамилтън имаше удари с четирима от своите съперници, като заради него Фелипе Маса и Пастор Малдоналдо дори напуснаха състезанието в Монако.



Хамилтън имаше редица препитвания със стюардите на състезанията и независимо от понесените наказания след тях, той продължава по същия начин - "Никога няма да спра да се състезавам, както си знам", което даде основание на Лауда да заяви, че ако не последва някаква сериозна санкция от страна на FIA безкомпромисното каране на младока ще приключи за някого прекалено зле.

"Това което Хамилтън направи прехвърля всякакви граници" - сподели Лауда по време на коментара си за RTL. "Той е напълно изперкал и ако FIA не го накаже, не мога да разбера какво става в света. Не може да се кара така!"



Към критиките на Лауда се присъединиха и други бивши световни шампиони. "Мисля, че Ники е прекалено строг към Люис, но той е човек в чиито думи трябва да се вслушваш" - сподели сър Джеки Стюарт - "Да победиш означава и да финишираш, а не да се удряш в хората всеки път. Той направи прекалено много удари с прекалено много пилоти и не бива да обвинява стюартите, които са в различен състав при всяко състезание. Голям съм фен на Люис, но си мисля че е прекалено притеснен. Не можеш да се пъхаш в "дупка", която я няма, а когато обвинява колата или отбора, това е непрофесионално. Никой пилот не разполага с перфектната кола".

"Той отива твърде далеч в някои случаи" - споделя и сър Стърлинг Мос - "Момчето е изключителен пилот, с много агресия, което е важно за спорта, който е много телевизионен сега - но самоконтролът му не е добър. Баща му не му е вече мениджър, което създава проблеми. Ако можеха да са заедно, това би било добре".

Коментиращият за BBC формулата Дейвид Култард отрича карането на Хамилтън да е безразсъдно, но и той го укорява - "За второ поредно състезание Люис е обследван заради силното си каране и личен темперамент. В много отношения това е срамно на фона на незабравимата победа на Бътън, защото вместо Бътън, историите около Люис са на първо място в пресата. Когато трикратен шампион каже на всеуслушание, че подобно каране може да струва живота на някого, разбирам защо става така. Ако трябва да обвиня в нещо Люис, това е че дори при нормално каране, по-голямата отговорност за безопасното задминаване се пада на задминаващия автомобил, защото от него има по-добра видимост към ситуацията. Стюардите нарекоха удара с Вебер "състезателен инцидент" и аз съм доволен от това решение. Знам, че има някакви контакти с Red Bull и може би му е време да напусне McLaren, където израсна значително през последните години - но това е нещо като в живота - напускането на бащиния покрив, с изоставяне на емоционалния багаж, бил той добър или лош. Дали мисля че Люис е опасен за останалите - не дори и за миг! Просто е в период, който трябва да преживее. Той вярва че е най-добрият пилот в света, но в момента McLaren не могат да му осигурят кола-победител и той е доста разстроен. /Дали тук Култард не прекалява в защитата на Хамилтън, може да се види по това, как Бътън изпревари Михаел Шумахер на правата в предпоследните обиколки в Канада - бел. ред/.

Хамилтън, естествено, защити карането си и според него за да се избягват подобни неща би трябвало да стартира в следващите състезания доста по-високо в стартовата решетка. /Люис беше девети в Монако и пети в Канада на стартовете/. "Той /Бътън/ направи грешка в последния завой, затова се опитах да го изпреваря. Бях наполовината изравнен с него и той се помръдна, не знам дали ме беше видял или не, и аз се ударих в стената. Спуках гумата, включих блокажа на диференциала и се упътих към бокса, където от отбора ми казаха да спра. Мислех, че е заради повреда в окачването, но след това се оказа, че не е повредено. Всеки си гради сам късмета - нагоре или надолу. Ще продължа нататък, като ще се старая да се опазя от неприятности. Чувствам се благословен да съм във F1, във форма, здрав, жив и все още състезаващ се. Има много пилоти, които биха искали да са на мое място. Разбира се, винаги искам нещата да вървят добре, но добрите времена идват за тези, които знаят да ги чакат - за това просто изчаквам моя час и се надявам, че по някое време той ще дойде".

 
Ключови думи:   fia, mercedes
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте